Berichten-app Telegram komt onder Belgisch toezicht

© Belga Image
Pieterjan Van Leemputten

Europa wil de illegale inhoud op de anonieme berichtenapp Telegram inperken. Het Belgisch Instituut voor Post en Telecommunicatie (BIPT) mag toezicht houden, meldt De Standaard.

Telegram werd in 2013 ontwikkeld door twee Russische broers en telt naar eigen zeggen wereldwijd minstens 700 miljoen actieve gebruikers. In Europa zouden het er zo’n 40 miljoen zijn.

Moderatie van de inhoud op de app is zeer beperkt, waardoor allerlei complottheorieën er kunnen floreren. Dat maakt dat ook drugdealers er vrij hun ding kunnen doen. Op zich is die moderatie ook zeer beperkt op apps als Signal of WhatsApp, waar gesprekken tussen gebruikers ook geëncrypteerd zijn, en dus niet kunnen worden ingekeken door anderen.

Private communicatie + publieke groepen

Het grote verschil met de concurrentie is dat Telegram ook over publieke groepen beschikt waar gebruikers elkaar kunnen vinden. Ook is het mogelijk om gebruikers in je buurt te vinden en berichten te sturen.

Maar op de publieke delen van de app komt nu meer toezicht en die rol is weggelegd voor het Belgische Instituut voor postdiensten en telecommunicatie (BIPT). Die wordt zelfs bevoegd voor heel Europa.

‘Stel dat iemand in Nederland in een Telegramkanaal zit waar wordt opgeroepen tot geweld tegen een synagoge of moskee, en een melding stuurt naar Telegram maar vaststelt dat er niets mee wordt gedaan, kan die een klacht indienen bij het BIPT’, zegt Mathias Vermeulen van het datarechtenkantoor AWO. Dat principe geldt voor alle personen of instanties tussen Lissabon en Helsinki die signaleren dat er illegale inhoud op Telegram staat. Als de app zich niet aan de regels houdt, kan het BIPT een straf opleggen.

Het BIPT wacht nog op zijn officiële aanwijzing als bevoegde autoriteit. ‘Dat zou binnen enkele dagen het geval moeten zijn, met een bekendmaking in het Staatsblad’, laat woordvoerder Jimmy Smedts weten. Maar het BIPT zal ook nauw moeten samenwerken met regulatoren in de deelstaten. Daarvoor moeten de federale, Vlaamse, Franstalige en Duitstalige parlementen nog een samenwerkingsakkoord bekrachtigen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content