WhatsApp laat je verdwijnende berichten toch bewaren

© Getty Images

Je kan berichten op WhatsApp na 24 uur of langer laten verdwijnen, maar er is ook een mogelijkheid om dat, als ontvanger, ongedaan te maken. Al gaat dat niet ongemerkt.

De zogenaamde ‘berichten met vervaldatum’ in WhatsApp laten je toe om een bericht na 24 uur, 7 dagen of 90 dagen automatisch te laten verdwijnen. Dat maakt het handig om van gevoelige gesprekken de inhoud niet langer dan nodig te laten circuleren.

Maar moederbedrijf Meta zegt nu dat het de dienst licht aanpast: de ontvanger kan lang duwen op zo’n tijdelijk bericht om het toch te behouden. Maar daarbij krijgt de verzender wel een melding en de vraag of dat mag. De berichten worden dus niet zonder toestemming bewaard. De bewaarde berichten krijgen ook een bladwijzer waarmee ze achteraf vlot weer op te snorren zijn.

Ook zonder toestemming mogelijk

Hou er als verzender wel rekening mee dat dergelijke verlopende berichten nooit helemaal een garantie op discretie bieden. Zelfs met verdwijnende berichten aan is het nog steeds mogelijk om ongemerkt een screenshot te maken, of gewoon een foto van het toestel met het bericht open.

Ook doorgestuurde foto’s worden in veel gevallen standaard gedownload en in de foto-map op je smartphone gezet. Zo kunnen er van tijdelijke berichten alsnog permanente sporen achterblijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content