Poetin: ‘Rusland blokkeerde 25 miljoen cyberaanvallen op het WK’

© BELGAIMAGE

Volgens president Vladimir Poetin heeft Rusland tijdens het wereldkampioenschap voetbal bijna 25 miljoen cyberaanvallen moeten neutraliseren.

“Tijdens de periode van het WK werden bijna 25 miljoen cyberaanvallen en andere criminele daden tegen de informatiestructuren van Rusland geneutraliseerd, die op de ene of andere manier gelinkt waren aan het WK”, aldus een verslag van het Kremlin over Poetins ontmoeting met de Russische veiligheidsdiensten. Daarin verklaart de president dat Rusland alle mogelijke middelen heeft ingezet om de aanvallen het hoofd te bieden, zonder meer details te geven over de aard ervan.

Wellicht slaat de ’25 miljoen’ op het aantal potentieel kwaadaardige events die automatisch gedetecteerd werden door de beveiligingssystemen. In dat geval zijn zulke grote aantallen niet ongewoon. Zo werden op de vorige Olympische Zomerspelen maar liefst 400 events per seconde gedetecteerd, wat nog veel meer is. Het aantal inbraakpogingen toont wel vaker een piek tijdens grote (sport-)evenementen.

Rusland, dat dit jaar het WK-gastland was, wordt er zelf regelmatig door westerse landen van beschuldigd cyberaanvallen uit te voeren. Zondag nog stelde het Amerikaanse hoofd van de inlichtingendiensten Dan Coats dat cyberaanvallen tegen de VS vaak het werk zijn van Rusland. “De Russische en andere actoren proberen gebruik te maken van de kwetsbaarheid van onze vitale infrastructuur”, zei hij. En vrijdag werden twaalf agenten van de Russische inlichtingendiensten in verdenking gesteld door Amerikaanse autoriteiten voor het hacken van de computers van de Democratische partij in de aanloop naar de verkiezingen. Moskou heeft de beschuldigingen van inmenging steeds ontkend.

Het bericht over de cyberaanvallen komt er enkele uren voor de start van de bilaterale ontmoeting tussen Poetin en de Amerikaanse president Donald Trump in de Finse hoofdstad Helsinki.

Partner Content