Pol Hauspie bekent schuld

Nadat Jo Lernout zich geweerd had als een duivel in een wijwatervat op het L&H-proces, heeft Pol Hauspie de strohalm van de tegenovergestelde strategie aangegrepen: boetedoening. Hij hoopt op 5 jaar voorwaardelijk.

Nadat Jo Lernout zich geweerd had als een duivel in een wijwatervat op het L&H-proces, heeft Pol Hauspie de strohalm van de tegenovergestelde strategie aangegrepen: boetedoening. Hij hoopt op 5 jaar voorwaardelijk.

In tegenstelling tot Jo Lernout, die woensdag om de vrijspraak vroeg, bekent de Poperingse zakenman schuld aan een groot deel van de gepleegde feiten. “L&H heeft zichzelf de tijd niet gegeven om bestendig te groeien, maar heeft in een snel evoluerende markt krampachtig zijn plaats willen innemen. Dat is de achterliggende reden van de fraude die gepleegd is”, zo pleitte Hauspies advocaat Frank Van Leemput voor het hof van beroep in Gent. “Het LDC-concept zou perfect zijn geweest, had men zich aan de regels gehouden en zichzelf tijd gegeven”, luidde het.

“Het is erg, maar het is voor drievierde juist”, reageerde Pol Hauspie volgens zijn raadsman na het doornemen van het requisitoir van 650 bladzijden dat het openbaar ministerie had opgemaakt. “Het is juist, het is verschrikkelijk!”

De top van L&H heeft, dixit meester Van Leemput, enkele verkeerde inschattingen gemaakt. “De ontwikkelingen gebeurden (in 1999 en 2000, nvdr) trager dan verwacht, het topmanagement werd moe, de Amerikanen werden wakker na de overnames in de VS, het spaarpotje in Korea was slecht beheerd en het felverwachte Sofia-project werd uitgesteld. Dat was te wijten aan de woordbreuk van toenmalig minister Daems, die zich gelukkig mag achten dat de L&H-top toen de nodige discretie aan de dag legde.”

Meester Van Leemput heeft uiteindelijk aan het hof gevraagd om de celstraf die zou worden opgelegd, volledig met uitstel zou zijn. Het openbaar ministerie had 5 jaar cel gevorderd waarvan drie jaar effectief. Meester Van Leemput verwees onder meer naar het zware schuldbesef van Pol Hauspie en de maatschappelijke relevantie. Op burgerlijk gebied zijn, aldus Van Leemput, de stichters van L&H “morsdood”.

Lernout reageerde enigszins aangedaan op het pleidooi, maar zei dat elk het recht heeft op zijn eigen verdediging. “Ik blijf bij mijn stelling dat het concept van de LDC’s goed was. Ik stel nu ook vast dat Pol een andere visie heeft op de economische realiteit van die LDC’s. Of ik dit verwacht had? Ik geef daar liever geen commentaar op”, reageerde Lernout tijdens een kort reces. Zijn advocaat Luc Gheysens was scherper. “Als ik pleit, dan blijf ik van het terrein van anderen. Ik stel vast dat dit vandaag niet gebeurd is. Met ‘divida et impera’ heeft Caesar Gallië veroverd. Het openbaar ministerie heeft hier de plaats van Caesar ingenomen.”

Bron: Belga

Bekijk ook de [bijdrage van DataNewsTV] over de schuldbekentenis van Hauspie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content