Politicus en pedofiel willen “vergeten worden” door Google

© AP
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Het Europees Hof van Justitie oordeelde onlangs dat Google verplicht kan worden zoekresultaten te verwijderen die in strijd zijn met het recht op privacy. Onder meer een politicus en een pedofiel verzochten Google alvast bepaalde links uit zijn zoekmachine te halen.

Het ‘recht op vergetelheid’ zegt dat Google gedwongen kan worden “irrelevante en gedateerde” koppelingen naar websites te verwijderen, op vraag van individuen wiens privacy wordt geschonden. Dat oordeelde het Europees Hof van Justitie zopas, nadat een Spanjaard een proces had aangespannen omdat een zoekopdracht op zijn naam resulteerde in artikels uit 1998 waarin de man genoemd wordt in een zaak van terugvordering van sociale zekerheidsschulden.

De BBC meldt dat de eerste aanvragen tot verwijdering van zoekresultaten bij Google ingediend zijn. Zo heeft een ex-politicus, die nu herverkozen wil worden, gevraagd om links naar een artikel over zijn wangedrag van weleer te verwijderen. Een man die vroeger veroordeeld werd voor het bezit van kinderporno heeft Google dan weer verzocht links naar pagina’s over die veroordeling uit zijn zoekresultaten te halen. En een dokter ziet eerdere negatieve commentaren van patiënten ook liever niet meer opduiken in Google’s zoekmachine.

Het is niet bekend hoeveel van zulke verzoeken Google ontvangen heeft sinds de uitspraak van het Europees Hof van Justitie, noch hoe de internetgigant met die aanvragen omgaat. Google vond de uitspraak in elk geval “teleurstellend”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content