Politie krijgt amper helft haatboodschappen op internet verwijderd

Archiefbeeld © Belga

De sectie van de federale politie die al bijna twee jaar speurt naar haatboodschappen op het web, krijgt amper de helft van die boodschappen verwijderd. Dat schrijft De Tijddinsdag.

Al bijna twee jaar, sinds november 2016, fungeert een centrale sectie bij de federale politie, de Internet Referral Unit (i2-IRU), als het enige Belgische contactpunt voor het verwijderen van haatboodschappen op het web. Ze kreeg die opdracht erbij, nadat ze sinds haar oprichting begin 2016 aanvankelijk vooral terroristische propaganda in de gaten had moeten houden. De sectie baseert zich op onze regels rond discriminatie, racisme en xenofobie.

Vorig jaar heeft de sectie aan allerlei websites, zoals Facebook, Twitter, Google, gevraagd om 267 illegale haatboodschappen te verwijderen. Dit jaar, tot en met augustus, is dat gebeurd voor nog eens 114 boodschappen.

Maar amper de helft van de illegale boodschappen werd na tussenkomst van de politie ook effectief verwijderd. Slechts voor 187 van de 381 boodschappen (49 procent) gebeurde dat. Vorig jaar werden 164 van de 267 boodschappen niet verwijderd. Dit jaar ging het nog om 30 van de 114 boodschappen. Veel websites weigeren simpelweg.

Partner Content