Politie mag ‘met dekmantel surveilleren’ op internetfora, volgens privacycommissie

© Reuters

Politiemensen mogen binnenkort “patrouilleren” op het internet. De Privacycommissie heeft een gunstig advies verleend voor het wetsontwerp van de ministers van Justitie Koen Geens (CD&V) en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Dat meldt De Tijd.

Op dit ogenblik riskeren agenten een procedurefout als ze informatie verzamelen via een anonieme account op Facebook of andere internetfora waarvoor gebruikers zich moeten registreren.

Om de internetpatrouilles mogelijk te maken wordt de wet op het politieambt gewijzigd. De politie zal op het internet ook semipublieke plaatsen mogen “bezoeken, bestuderen en er kopieën van maken”, ook als daar registratie voor nodig is via naam, adres, mail, kredietkaart. Om dat efficiënt te doen, zullen politiemensen niet meer moeten inloggen met hun eigen naam en gegevens.

Dekmantel mag

Als ze dat vandaag via een dekmantel willen doen, vallen ze al gauw onder de strikte regels voor undercoverwerk en bijzondere opsporingsmethoden.

De Privacycommissie vindt het legitiem de politie te laten surveilleren op het internet, ook als politiemensen een “dekmantel” gebruiken, schrijft De Tijd. Zolang het maar niet afglijdt naar observatie of infiltratie, waarvoor strenge regels bestaan. De politie mag ook geen fictieve identiteit gebruiken die “provocerend” is, bijvoorbeeld om pedofielen te lokken.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content