Politie moest communiceren via Whatsapp na aanslagen omdat eigen systeem niet werkte

Federale politie in Brussel © Belga Image

Na de aanslagen zag de politie zich genoodzaakt om te communiceren via Whatsapp omdat het eigen Astrid-communicatiesysteem was uitgevallen. Commissaris-generaal Catherine De Bolle vraagt een onderzoek.

Commissaris-generaal Catherine De Bolle heeft een onderzoek gevraagd omdat het Astrid-communicatiesysteem van de politie uitgevallen was na de aanslag op de luchthaven. Dat schrijven Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen.

Het systeem zou urenlang niet gewerkt hebben. Daardoor verliepen de reddingsoperaties van de politie op de luchthaven veel moeizamer en chaotischer dan zou mogen. Volgens een agent dienden ze uiteindelijk te overleggen via Whatsapp. Een politiewoordvoerder bevestigt dat niet alles is verlopen zoals voorzien.

Gsm-netwerken

“Na analyse heeft Astrid alle gebruikersorganisaties rond de tafel geroepen om de communicatie na de aanslagen van 22 maart onder de loep te nemen. Intussen werden concrete actiepunten en aanbevelingen bepaald.” Zo reageert Astrid, de gespecialiseerde telecom-operator van de Belgische hulp- en veiligheidsdiensten op het nieuws over de gebrekkige werking en het uitvallen van het communicatiesysteem van de veiligheids- en hulpdiensten onmiddellijk na de aanslagen.

Het uitzonderlijke karakter van de noodsituatie leidde ertoe dat sommige zendmasten van het radionetwerk op korte tijd een nooit geziene hoeveelheid communicatie te verwerken kregen, laat Astrid in een persbericht weten. “Van over heel het land werden hulp- en veiligheidsdiensten gevraagd om bijstand te komen verlenen, wat tot een uitzonderlijk radioverkeer heeft geleid. Op vraag van de organisaties heeft Astrid op de dag van de aanslagen honderden extra radio’s op het netwerk aangesloten. Ook de uitval van de commerciële gsm-netwerken heeft een aanzienlijke aangroei van het radioverkeer tot gevolg gehad.”

Brandweer

Astrid wijst er op dat de meldkamers/noodcentrales het bijzonder druk hadden in Brussel en Vlaams-Brabant, maar zij zijn goed blijven functioneren. Ook het alarmeringssysteem voor het oproepen van vrijwilligers van brandweer werd extra belast, maar heeft geen probleem gekend. Er werd een mobiele Astrid-zendmast ter plaatse gebracht om het radionetwerk in Brussel te versterken. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content