Politie New York experimenteert met Google Glass

© Reuters
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

De futuristische internetbril van Google wordt momenteel getest door de politie van New York. Die wil bekijken wat ze er op straat in The Big Apple mee kan aanvangen.

“We een paar Google Glass-brillen aangeschaft en nu proberen we ze uit om te zien of ze van nut zijn bij onderzoeken en vooral bij patrouilles op straat”, zei een hooggeplaatste politieofficier aan de technologiewebsite VentureBeat. Google zelf stelt dat het niet meewerkt aan het experiment.

Eén mogelijk toepassing voor politiewerk is gezichtsherkenning om verdachten te identificeren. Maar ook zonder gezichtsherkenning kan de internetbril handig zijn, bijvoorbeeld om gegevens op te vragen over een verdachte terwijl hij ondervraagd wordt.

De camera kan bovendien gebruikt worden om elementen van een onderzoek op te nemen en te verwerken in een videoverslag. Bekend is dat niet veel dienders ervan houden om hun verslagen uit te tikken.

Meevaller voor Google

Daar tegenover staan potentiële privacy-zorgen. Burgerrechtengroepen zijn sowieso niet gewonnen voor al teveel camera’s op straat. Dat men er ook een op de neus van elke politieagent zou zetten, is mogelijk een brug te ver.

Moest agenten in New York massaal met Glas gaan rondlopen, dan zou dat een dikke meevaller zijn voor Google. Allen New York al heeft haast 35.000 politiemannen en de brillen kosten 1500 dollar. Tel uit je winst.

Het hoeft niet alleen bij de politie te blijven. Ook voor ander nooddiensten kan Google Glass van nut zijn. Onlangs kwam het nieuws dat een Amerikaanse brandweerman een gespecialiseerde app voor Google Glass heeft ontwikkeld. Die moet spuitgasten bijvoorbeeld in staat stellen om de blauwdrukken op te vragen van gebouwen die in brand staan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content