Politie rolt groot handelsplatform op het dark web op

Een internationaal onderzoek naar het dark web heeft drie hoofdverdachten opgeleverd. Het gaat om de eigenaren van de Wall Street Market, het op een na grootste illegale handelsplatform op het dark web waarop onder andere harddrugs, malware en valse documenten werden verhandeld.

De drie administrators van de onlinemarktplaats van 22, 29 en 31 jaar hebben de Duitse nationaliteit en zijn vorige week gearresteerd. De politie nam geld, een vuurwapen, data en servers in beslag. De Duitsers worden onder andere verdacht van witwassen en handel in verdovende middelen.

“Wall Street Market” telde meer dan 63.000 verkoopaanbiedingen, ongeveer 5.400 verkopers en 1,15 miljoen klantenrekeningen. Kopers betaalden met virtuele valuta zoals bitcoin en monero. De drie vermeende daders zouden commissies hebben gekregen tussen 2 en 6% op elke verkoop.

De arrestaties kwamen er na gezamenlijk onderzoek door de Duitse, Amerikaanse en Nederlandse instanties, evenals door Europol, het samenwerkingsverband van de politiediensten van de Europese Unie. Het darkwebteam van de Nederlandse Landelijke Eenheid kwam de verdachten op het spoor en lichtte zijn Duitse collega’s in. Daarop werd het onderzoek internationaal uitgebreid. Dat leverde in de Verenigde Staten nog twee verdachten op die in drugs handelden.

Het dark web is een afgeschermd deel van het internet dat alleen met speciale software zoals Tor is te bereiken.

Partner Content