Politie sluit twee Vlaamse piraterijsites

(Belga) De politie heeft samen met een onderzoeksrechter twee websites gesloten die illegale downloads aanboden.

Het gaan onder meer om de site Belgium-scene. In totaal zouden er miljoenen illegale downloads hebben plaatsgevonden vanaf de site. In totaal werden er negen huiszoekingen uitgevoerd, hoofdzakelijk in de provincie Antwerpen, maar ook in Hasselt en Aalst.

Het was de BAF, de Belgian Anti-piracy Federation, die met een klacht en burgerlijke partijstelling de bal aan het rollen liet gaan. Sinds 2010 al onderzocht de Computer Crime Unit van de federale gerechtelijke politie van Gent samen met buitenlandse diensten naar een Belgische website met forum waar materiaal werd gedeeld.

“Tijdens het doorgedreven onderzoek kwam een tweede gelijkaardige website in beeld waarop eveneens verder onderzoek werd verricht” zegt Patrick WIllocx, woordoverder van de FGP Gent.

Op uitnodiging

De fora van de websites in kwestie waren enkel op uitnodiging toegankelijk. Ze richtten zich onder meer op Vlaamse en internationale series, films, muziek, games, e-books enz… Als lid kon je naar materiaal vragen. Andere leden die het bewuste materiaal hadden, gingen dit vervolgens online zetten via een uploadwebsite waarvan de link op het forum werd doorgegeven.

Op een van de twee fora werden ruim 165.000 downloadlinks gevonden. In totaal waren hier 4.610 leden. Het andere forum telde 9.700 leden.

Bij de negen huiszoekingen werden in totaal tien desktops en 9 laptops in beslag genomen. Daarnaast nog eens 45 harde schrijven en 10 usb-sticks in beslag genomen. Er werd één man van 40 jaar gearresteerd, maar niet aangehouden.

Onderzoek naar leden

“Het verder onderzoek spitst zich nu toe op de leden die het grootste deel van de downloadlinks op de fora hebben geplaatst”, aldus Willocx. De verantwoordelijken van dergelijke fora riskeren boetes tot 550.000 euro en celstraffen tot drie jaar. Er kunnen ook schadevergoedingen volgen tot 20 euro per gedeeld item. Ook gebruikers lopen het risico op een boete. (Belga/PVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content