Politie wil niet meer gefilmd worden: ‘Als wij burgers niet mogen filmen, waarom zij ons wel?’

Twee agenten van de Brugse politie hebben klacht ingediend omdat hun interventie tijdens een ruzie op een terras, werd gefilmd en online geplaatst. ‘Als kleine camera’s op de pet van de politie op de privacywetgeving stuit, waarom mogen burgers ons dan wel filmen?’

Twee agenten van de Brugse politie hebben klacht ingediend omdat hun interventie tijdens een ruzie op een terras werd gefilmd en online geplaatst. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad. De Brugse korpschef steunt het duo. Ook Catherine De Bolle, de grote baas van de federale politie, zegt de wrevel van de korpschef te begrijpen.

De klacht volgt nadat de agenten tijdens een banale tussenkomst werden gefilmd en te kijk werden gezet op het internet. Volgens een rondzendbrief mag iemand de politie fotograferen en filmen, bijvoorbeeld om bewijsmateriaal te verzamelen. De privacycommissie wijst er evenwel op dat er zich een probleem stelt van zodra de beelden worden verspreid.

Burgerlijke partij

Korpschef Dirk Van Nuffel kondigt aan dat zal worden onderzocht of het korps zich burgerlijke partij stelt.

‘Ik denk dat iedereen aanvoelt dat dit niet kan’, luidt het in Het Laatste Nieuws. Hij spreekt van twee maten en gewichten. ‘De naburige politiezone Westkust en tal van andere zones proberen al lang om interventies te filmen met zogeheten bodycams, kleine camera’s op de borstzak of pet van de politie. Alleen: dat stuit op privacywetgeving. Als de politie de burgers niet mag filmen, waarom mogen zij dat dan wel?’ (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content