Politieke discussies beëindigen ook op Facebook vriendschap
Politieke discussies kunnen een vriendschap kapotmaken. Dat geldt ook op Facebook, zeker in woelige tijden, hebben Israëlische onderzoekers vastgesteld.
In politiek woelige tijden keren ook Facebookvrienden elkaar sneller de rug toe. Onderzoekers van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem en de Universiteit van Tel Aviv stelden dat vast kort na de oorlog in Gaza vorig jaar.
Bij een Israëlische militaire operatie die 51 dagen duurde, kwamen toen meer dan 2200 Palestijnen om en werden 11.000 huizen verwoest.
Ontvrienden
Maar liefst 16 procent van de ondervraagden zetten toen een vriendschap op Facebook stop – defrienden of ontvrienden, zoals dat in het jargon heet – op basis van een politieke commentaar op datzelfde sociale netwerk.
Het onderzoek vond online plaats bij 1.103 Israëlische Facebookgebruikers van 3 tot 7 september 2014, kort na het staakt-het-vuren van 26 augustus.
Extreme standpunten
De ondervraagden kregen ook vragen over hun Facebookgebruik en hun politieke voorkeur. De helft bleek in die periode actiever geweest te zijn dan anders op Facebook.
Wie ideologisch extreem dacht of het idee van vrije meningsuiting minder steunde, bleek sneller geneigd Facebookvrienden te ontvrienden op basis van een politieke commentaar. “Wie anderen ontvriendt is vaak jonger, politiek actiever, heeft veel Facebookvrienden en neemt extremere politieke standpunten in”, zegt Nicholas John van de Hebreeuwse Universiteit.
Door een Facebookvriendschap stop te zetten krijg je ook minder vaak andere standpunten te zien op het sociale netwerk. “We weten dat Facebook en zoekmachines ons nieuwsoverzichten en zoekresultaten bieden die op maat zijn gemaakt voor ons. Door anderen te ontvrienden versterken we die echokamers en filterbubbels.” (IPS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier