Politiezone Brussel Noord pompt 6 miljoen in intelligente camera’s

De politiezone Brussel Noord (Schaarbeek/Evere/Sint-Joost-ten-Node) gaat voor intelligente camerabewaking met geluidsanalyse en centrale monitoring.

De politiezone Brussel Noord (Schaarbeek/Evere/Sint-Joost-ten-Node) gaat voor intelligente camerabewaking met geluidsanalyse en centrale monitoring.

Tegen eind 2013 zullen 127 intelligente camera’s op 65 locaties in de drie gemeenten plus twee mobiele camera’s geïnstalleerd worden. De totale investering bedraagt zowat 6 miljoen euro. Het project is toegewezen aan het consortium Tein Telecom-Cegelec.

Voor haar operationele taken zal de politiezone Brussel Noord binnenkort een beroep doen op een draadloos netwerk van intelligente camera’s gekoppeld aan een nieuw glasvezelnetwerk voor datatransmissie. De monitoring zal gebeuren vanuit een nieuwe controlekamer.

De eerste camera’s zijn vanaf 2012 operationeel en het volledig netwerk wordt gefaseerd opgeleverd voor 2014. De definitieve locatie van alle camera’s ligt nog niet vast.

Het videobeheerplatform wordt afgestemd op de operationele behoefte van de politie. De intelligente camera’s detecteren onder meer samenscholingen, potentiële auto-inbrekers, rodeorijders, geweld, luid geschreeuw, glasbraak en vuurschoten. Een alarm verwittigt dan de radiomeldkamer voor het bekijken van live-beelden. De informaticaprogramma’s die de camera’s intelligent maken, blijven up-to-date gehouden.

Het nieuwe camerasysteem wordt ook gekoppeld aan het bestaande anti-agressie alarmsysteem ’telepolitie’ voor handelaars. Bij een overval richten de camera’s zich automatisch op verschillende vluchtwegen van daders.

“Op het goede moment de juiste beelden naar de operatoren zenden opdat de dispatching in minder dan twee minuten een patrouille ter plaatse krijgt, is onze bedoeling. Zo leveren we een betere dienst naar de bevolking toe”, aldus korpschef David Yansenne tijdens de persconferentie.

Bron: Belga

Partner Content