Politiezone regio Turnhout start met trajectcontrole

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Belgacom heeft een contract afgesloten met de politiezone regio Turnhout om een netwerk van bewakingscamera’s te installeren. In augustus worden de eerste camera’s geplaatst.

Belgacom heeft een contract afgesloten met de politiezone regio Turnhout om een netwerk van bewakingscamera’s te installeren. In augustus worden de eerste camera’s geplaatst.

Belgacom zal in de verschillende gemeenten van de politiezone regio Turnhout een netwerk van bewakingscamera’s installeren. Die zullen worden ingezet om onder meer de gemiddelde snelheid van voertuigen te meten (’trajectcontrole’), maar evengoed ook dubbelen als klassieke bewakingscamera of als middel om geseinde voertuigen op te sporen. In het centrum van Oud-Turnhout waar er een verbod geldt voor voertuigen boven de 3,5 ton, zullen de camera’s ook ingezet worden als controlemiddel voor het vrachtvervoer.

Het project is in handen van de Physical Security afdeling van Belgacom. In augustus zal Belgacom de eerste drie sites installeren en na een korte testperiode zullen in een eerste fase nog 22 bijkomende camera’s geplaatst worden verspreid over verschillende gemeenten van de politiezone regio Turnhout. Het contract heeft een waarde van 550.000 euro.

Het systeem zal onder meer de gemiddelde snelheid berekenen van voertuigen tussen twee camera’s. De politiezone koos daarbij voor infrastructuur van Macq Electronique. De gedetecteerde nummerplaten worden via DSL-lijnen en het Belgacom Explore netwerk naar het back-office systeem Traffic Monitoring van Belgacom gestuurd. Daar wordt de reistijd tussen de twee detectiepunten bepaald en kan vastgesteld worden of de bestuurder zich heeft gehouden aan de toegestane snelheid over het hele traject.

In Luik wordt in de tunnel van Cointe, die de E40 met de E25 verbindt, al sinds april met trajectcontrole geëxperimenteerd. Vlaanderen had eerder ook al aangekondigd dat het in augustus met trajectcontrole start op de E17 ter hoogte van het viaduct van Gentbrugge. Niet onbelangrijk in het verhaal is overigens dat beboeten nog niet aan de orde is. Pas nadat het Koninklijk Besluit tot uitvoering van trajectcontrole er is, kunnen pv’s geschreven worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content