Pong is 40 jaar jong

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Het pionier ‘grafisch’ computerspelletje Pong is 40 jaar jong, en werd door Atari in een nieuw jasje gestopt voor mobiele pret.

Het pionier ‘grafisch’ computerspelletje Pong is 40 jaar jong, en werd door Atari in een nieuw jasje gestopt voor mobiele pret.

Het spelletje was doodsimpel en zag er eigenlijk niet uit: links en rechts van het scherm had je twee lijntjes als ‘paletten’, in het midden een stippellijn als het ‘net’ en een superpixel als ‘balletje’… Maar de rest is geschiedenis, want allicht werden er maneeuwen tijd besteed aan het spelen van dit spelletje. Een spelletje dat in een industrie uitmondde die onder meer groter is dan de film business (en zelfs geregeld inspiratie vormt voor films). Een industrie die allicht een van de meest universele, planeet omspannende activiteiten ondersteunt, door de online spelletjes ecosystemen. Een industie die vandaag zowel ‘boze vogeltjes’ populair maakt (Angry Birds) , als de ontwikkeling van leven simuleert (Life) en zelfs zijn ingang vindt in de theorie van het bedrijfsbeheer (gamification). Niet slecht voor wat bewegende lijntjes en stippen.

De oorspronkelijke producent – Atari – viert de verjaardag met de introductie van Pong World – het resultaat van een ontwikkelingswedstrijd. Meteen is dit ook “het eerste officiële Pong spelletje voor smartphones en tablets,” aldus Atari. Het spel biedt verschillende types ‘paletten’, verscheidene spelniveaus en natuurlijk de mogelijkheid om het spelletje in ‘classic’ mode te spelen.

Pong World is beschikbaar als gratis download op iTunes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content