Pools bedrijf bouwt eerste elektrische bussen van MIVB

© Wikimedia/Lukas

De eerste volledig elektrische bussen voor de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB zullen worden geleverd door de Poolse busbouwer Solaris. Dat werd bij de MIVB vernomen. Belgische busbouwers (VDL Bus, Van Hool) dienden geen offerte in.

De bestelling omvat zeven elektrische ‘midibussen’ (kleiner dan een standaardbus). De MIVB zal ze inzetten op de ‘Citybuslijn’ die via de voetgangerszone van het centrum passeert en die de bovenstad verbindt met de benedenstad. De eerste bussen zouden eind volgend jaar geleverd moeten worden. Voor de midibussen moeten geen laadpalen worden geïnstalleerd. Ze laden ’s nachts in de stelplaats op.

Tegen 2030 enkel nog elektrische bussen

In een volgende fase zal de MIVB ook elektrische standaardbussen en gelede bussen testen, waarbij die laatste ook langs het traject zouden kunnen opladen. De busvloot van de MIVB zou tegen 2030 volledig elektrisch moeten zijn.

Solaris is geen onbekende speler in België. In januari haalde het een order van meer dan tweehonderd hybride bussen binnen bij de Waalse openbaarvervoermaatschappij TEC.

Partner Content