Poolse politie pakt man achter KickassTorrents op

© iStock

De Poolse politie heeft woensdag op verzoek van de VS de vermoedelijke man achter de illegale downloadsite KickassTorrents (KAT) opgepakt. De VS zullen de Poolse autoriteiten om uitlevering vragen.

De Amerikanen beschuldigen de 30-jarige Oekraïner Artem Vaulin van het schenden van auteursrechten en medeplichtigheid bij witwassen, zo meldt het ministerie van Justitie in een verklaring.

”Vaulin wordt ervan beschuldigd dat hij de man is achter de meest bezochte illegale uitwisselsite, die meer dan een miljard auteursrechtelijk beschermde bestanden distribueert”, zegt een woordvoerder van het ministerie. ”Zijn arrestatie in Polen laat zien dat cybercriminelen kunnen vluchten, maar vervolging niet ontlopen.”

Sommige sites van KickassTorrents ondervinden technische problemen of zijn onbereikbaar. Anderen zijn nog gewoon operationeel. Volgens de Amerikaanse justitie opereert KAT in 28 verschillende talen en heeft de torrentsite een jaarlijkse opbrengst uit advertenties van tussen de 12 en 22 miljoen dollar.

Vaulin is volgens de Amerikanen de ontwerper van de originele website en het brein achter KickassTorrents. Voor schending van de auteursrechten riskeert hij een celstraf die kan oplopen tot vijf jaar. Op het witwassen staat zelfs een maximale straf van twintig jaar cel. (ANP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content