‘Populaire Facebook-pagina ‘Parels van de KU Leuven’ overtreedt de wet’

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

De Facebook-pagina ‘Parels van de KU Leuven’, waarop foto’s van aantrekkelijke studenten en studentes staan, is in strijd met de wet, aldus een Leuvense studenteninspecteur.

De nieuwste Facebook-hype in België heet ‘Parels van de KU Leuven’. Het is een soort keuringspagina waarop flaterende foto’s van studenten en studentes uit Leuven gepubliceerd worden.

Voor velen is het een leuk webadresje om ter afleiding te bezoeken tijdens de examenperiode, maar de pagina is niet conform de wet, zegt de Leuvense studenteninspecteur Nick Vanden Bussche. Hij kwam in contact met studenten van wie tegen wil en dank foto’s op de pagina verschenen zijn. Dat schrijft De Standaard.

Inbreuk op auteursrecht en portretrecht ‘De foto’s zijn een inbreuk op het auteursrecht van de fotograaf en op het portretrecht van de mensen die afgebeeld worden’, meent Vanden Bussche. ‘De fotograaf noch de afgebeelde personen hebben de foto’s doorgestuurd. Die zogezegd openbare beelden zijn gewoon van het Facebook-profiel van die jongen of dat meisje gehaald, of werden doorgestuurd door mensen uit hun vriendenkring op Facebook.’

Klacht
De studenteninspecteur zegt dat studenten die ongewild op de Facebook-pagina zijn beland, een klacht kunnen indienen bij de politie of de privacycommissie. Nick Vanden Bussche heeft de beheerders zelf ook gecontacteerd. Zij hebben hem beloofd alle afgebeelde studenten op te sporen en om hun toestemming te vragen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content