Portland eerste stad in de VS die gezichtsherkenning verbiedt

Portland is de eerste stad in de Verenigde Staten die het zowel bedrijven als de overheid verbiedt om in de publieke omgeving gezichtsherkenning te gebruiken. Dat meldt technieuwssite The Next Web.

Steden als Boston en San Francisco hebben eerder al publieke organisaties verboden om dit soort technologie te gebruiken, maar Portland is de eerste stad die het verbod uitbreidt naar de private sector. Het verbod werd door de gemeenteraad van de stad aangenomen, ondanks dat Amazon zo’n 24.000 dollar aan lobbywerk zou hebben gespendeerd om de regels te versoepelen. Ook banken wilden graag een uitzondering omdat deze technologie hen zou helpen om zichzelf en hun klanten te beschermen.

Gevoelig voor problemen

De stad heeft het verbod toch in werking gesteld, met name om de privacy van zijn meest kwetsbare inwoners te beschermen. Daarmee doelt Portland op onderzoeken die hebben uitgewezen dat gezichtsherkenningssoftware gevoelig is voor problemen, zoals de kans dat minderheden door dit soort technologie vaker gevolgd of opgemerkt worden. Ook willen ze niet dat bedrijven kunnen profiteren van persoonlijke data die ze zomaar op straat verkrijgen, zonder dat iemand expliciete toestemming heeft gegeven.

Stadscommissaris Jo Ann Hardesty hoopt dat Portland met dit verbod een landelijk voorbeeld heeft kunnen stellen, en dat de rest van de VS zal volgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content