Presidentieel debat meest ‘betwitterde’ politieke evenement ooit

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Het eerste Amerikaanse presidentiële debat van 2012 tussen Barack Obama en uitdager Mitt Romney is nu ook een historische mijlpaal voor Twitter geworden.

Het eerste Amerikaanse presidentiële debat van 2012 tussen Barack Obama en uitdager Mitt Romney is nu ook een historische mijlpaal voor Twitter geworden.

Het is een open deur intrappen, maar gisteren werd het nogmaals scherp gesteld: ook voor de politiek is de verschuiving van het zwaartepunt naar het internet een feit. Campagnes worden niet alleen grotendeels online gevoerd, ook de debatten worden duchtig besproken en becommentarieerd via allerhande sociale netwerken. Twitter registreerde 10 miljoen tweets over het presidentiële debat in Denver gisteravond. Dat maakt daarvan – aldus het sociale netwerk – het meest ‘betwitterde’ politieke evenement ooit.

Twitter noteerde een aantal stevige pieken bij opmerkelijke passages in het debat (zie grafiek).

Ook waren er een aantal, vaak ‘geretweete’ accounts die de stellingen van de twee debaters toetsten aan de feiten. Opmerkelijk tenslotte: misschien wel de grootste opstoot van humoristische en parodiërende tweets viel te noteren bij de opmerking van Romney dat hij overheidstelevisie zou afschaffen, verwijzend naar ‘Big Bird’ van kinderserie Sesame Street. Hij stelde dat die grote gele pop zijn geluk zou moeten zoeken in de privésector: “I’m sorry Jim”, zei hij tegen de moderator. “I’m gonna stop the subsidy to PBS. I’m gonna stop other things. I like PBS. I like Big Bird. I actually like you too.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content