Primeur: Frankrijk rolt bitcointrafiek op, voor 200.000 euro bitcoins in beslag genomen

De Franse politie heeft een einde gemaakt aan een vermoedelijke bitcointrafiek, voor de eerste keer in Europa. Bij een huiszoeking werd voor bijna 200.000 euro aan bitcoins in beslag genomen, of 388 virtuele munten.

De Franse politie heeft een einde gemaakt aan een vermoedelijke bitcointrafiek, voor de eerste keer in Europa. Twee mensen zijn in verdenking gesteld. De politie voerde eind vorige week ook huiszoekingen uit in Cannes, Nice, Toulouse en ook in Brussel, waar een van de verdachten een huis bezit.

De verdachten zaten achter een illegaal online platform waarop bitcoins uitgewisseld werden, legden de onderzoekers uit tijdens een persconferentie in het Zuid-Franse stadje Foix. “Dit is de eerste ontmanteling op Europees niveau van een dergelijk illegaal platform”, aldus de Franse gendarmerie. Bij de huiszoeking werd voor bijna 200.000 euro aan bitcoins in beslag genomen, of 388 virtuele munten. Tegelijk met het bitcoinplatform werd ook een online casino offline gehaald.

‘Niets illegaals’

De man achter de site, een 27-jarige Tunesiër, was eerder al veroordeeld voor georganiseerde oplichting, en wordt vervolgd voor onder meer zwartwerk, illegale uitoefening van het beroep van bankier en illegaal aanbod van online spellen. Zijn vermoedelijke medeplichtige, een 36-jarige Fransman, zou de bitcoins geleverd hebben. Hij wordt vervolgd voor illegale uitoefening van het beroep van bankier. De twee verdachten ontkennen inbreuken gepleegd te hebben. Ze legden de onderzoekers uit dat geen enkele wet hun activiteiten verbiedt.

Waarschuwing voor bitcoins

Tussen november 2013 en juli 2014 werden op de site 2.750 transacties geregistreerd, goed voor een totaalwaarde van meer dan een miljoen euro. Verschillende financiële autoriteiten hebben eerder al hun ongerustheid over deze virtuele munt laten blijken.

De Europese Bank Autoriteit (EBA) adviseerde financiële instellingen nog om zich niet in te laten met de bitcoin. In eigen land verbood de FSMA om vanaf 1 juli nog te beleggen in financiële producten die in bitcoin beleggen. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content