Primeur: gratis internet voor álle inwoners van Sint-Katelijne-Waver

Als eerste gemeente in België biedt Sint-Katelijne-Waver aan al zijn inwoners gratis draadloos internet aan via hotspots.

Wireless België heeft antennes geplaatst in alle kernen van Sint-Katelijne Waver: in de kerken van Elzestraat en Onze-Lieve-Vrouw-Waver, in de toren van Borgerstein en op het oude gemeentehuis in het centrum. Dat melden Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad.

Identificeren

‘Wie zich dicht genoeg bij de antennes bevindt, kan gewoon online met laptop of smartphone,’ zegt Bart Van der Aerschot van Wireless België in de kranten.

Gebruikers moeten zich wel eerst via een inlogpagina of een sms aanmelden. ‘Die identificatie is enkel nodig om in orde te zijn met de wetgeving. We doen verder niets met die persoonlijke gegevens.’

Nationaal netwerk

Wireless België is een project dat meer dan tien jaar geleden uit de grond werd gestampt door enkele Antwerpenaren. Het ontstond vanuit de overtuiging dat ’toegang tot het internet voor iedereen mogelijk moet zijn, ongeacht de geografische locatie en het bestaande aanbod van de grote providers’, zo luidt het op de website.

Het project is intussen uitgegroeid tot een nationaal netwerk met meer dan 500 wijdverspreide toegangspunten. In alle grote steden zijn er hotspots.

Thuis

Wie zich buiten het dekkingsgebied van de antennes bevindt, kan een kleine buitenantenne plaatsen om het internetsignaal thuis te ontvangen.

Een en ander maakt Belgacom en Telenet overbodig voor de gewone particulier die het internet enkel gebruikt om bijvoorbeeld zijn e-mails te raadplegen of zijn Facebookaccount te checken. Voor wie veel downloadt, zijn de snelheden wellicht echter te beperkt. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content