Primitieve recyclage e-afval bedreigt gezondheid Chinezen

Volgens een studie gepubliceerd in Environmental Research Letters bedreigt de primitieve recyclage van e-afval de gezondheid van 60.000 arbeiders en omwonenden in Taizhou, Volksrepubliek China.

Volgens een studie gepubliceerd in Environmental Research Letters bedreigt de primitieve recyclage van e-afval de gezondheid van 60.000 arbeiders en omwonenden in Taizhou, Volksrepubliek China.

Wereldwijd wordt er jaarlijks tussen de 20 en 50 miljoen ton e-afval of e-waste geproduceerd, afkomstig van afgedankte smartphones, tv’s en computers. Veel van dat e-afval wordt vanuit het Westen geëxporteerd naar Afrika en China om daar tegen lage kosten te worden gerecycleerd. Maar daarbij worden methodes gebruikt die in het Westen niet door de beugel zouden kunnen. Goedkoop is het wel, maar goed voor milieu en mens is het allerminst.

Dat wordt nog eens aangetoond in een recent wetenschappelijk artikel in Environmental Research Letters. Wetenschappers van de Zhejiang universiteit in Hangzhou, China en het Chinese instituut voor hydrobiologie onderzochten de invloed op de gezondheid van werknemers en omwonenden van allerlei vervuilende stoffen die vrijkomen tijdens de recyclage van e-afval in de gigantische recyclage-installatie van Taizhou in de oostelijke provincie Zhejiang. Meer dan 60.000 mensen recycleren daar voornamelijk Westers e-afval in soms bedenkelijke omstandigheden.

De auteurs van de studie stellen een verhoogde graad van ziekmakende ontstekingen, oxidatieve stress en dna-schade vast die het gevolg zijn van het lekken van allerlei polluenten in de omgeving van het recyclagebedrijf, zowel in de lucht als in het grondwater. De wetenschappers noemen het gebruikte recyclageproces “primitief”.

Er is in China nog te weinig aandacht voor de gezondheids- en milieugevolgen. Hoeveel mensen er effectief sterven als een direct gevolg van de recyclage van e-afval in Taizhou is niet onderzocht. In de huidige studie werd alleen gekeken naar de invloed op menselijk weefsel van allerlei vervuilende stoffen die verzameld werden op twee plekken in de omgeving van Taizhou.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content