Privacycommissie eist 250.000 euro per dag van Facebook

© Belga Image

De pleidooien in het proces dat de Privacycommissie tegen Facebook heeft aangespannen, worden op 21 september gehouden. Dit heeft de burgerlijke rechtbank van Brussel in kort geding beslist. De Privacycommissie eist van Facebook een dwangsom van 250.000 euro per dag.

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (CBPL), kortweg Privacycommissie, heeft het Amerikaanse bedrijf voor de rechtbank gedaagd omdat het persoonlijke gegevens van de gebruikers van het sociale netwerk zou traceren en verwerken zonder dat die daarvoor de toestemming hebben gegeven. De Privacycommissie startte de procedure tegen FacebookBelgië, VS en Ierland nadat de commissie half mei aanbevelingen had gedaan en volledige transparantie had geëist over het gebruik van cookies op het sociale netwerk. Met die cookies kan Facebook ook het surfgedrag van mensen die geen lid zijn van Facebook volgen, zoals bleek uit een wetenschappelijk onderzoek dat in februari werd gepubliceerd.

‘Symbolisch bedrag’

“De dwangsom van 250.000 euro per dag is een symbolisch bedrag”, legt Willem Debeuckelaere, voorzitter van de commissie uit. “Het is een bedrag dat voor Facebook iets betekent. Misschien niet op één dag, maar toch na enkele dagen. En zulke dwangsommen zijn nu eenmaal effectief.” Vrijdag was een ontmoeting gepland tussen de twee partijen, maar in de rechtbank hebben Facebooks advocaten laten weten dat die vergadering niet meer doorgaat. “Het klonk daar dat het nog ’te vroeg’ was”, zegt Debeuckelaere. “Dat wijst er toch op dat ze aanvoelen dat er gepraat zal moeten worden. Ze willen waarschijnlijk, net zoals wij, een juridische uitputtingsslag vermijden.”

Voor Debeuckelaere zal deze problematiek op Europees niveau verder behandeld moeten worden. Hij verwijst daarvoor naar Google. Dat besliste, na een uitspraak van het Europees Hof van Justitie, websites met gevoelige persoonsgegevens te verwijderen uit haar zoekresultaten.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content