Privacycommissie praat met NMBS

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

De Privacycommissie gaat met de NMBS praten over de oorzaak van het recente lek, en welke maatregelen moeten worden genomen om een herhaling te voorkomen.

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer – beter gekend als de Privacycommissie – gaat samenzitten met de NMBS om de oorzaak van het recente lek van persoonsgebonden gegevens te bespreken. Ook de veiligheidsmaatregelen die de NMBS treft om die gegevens te beschermen en wat in de toekomst kan worden gedaan om een herhaling te voorkomen, zullen aan bod komen. De Privacycommissie stelt dat na een onderzoek en een eventuele conclusie dat het effectief over een overtreding van de Privacywet gaat, de zaak aan de procureur des konings zal worden overgemaakt. Een rechtszaak moet dan de ernst van de overtreding bepalen en de mogelijke sanctie. Dat kan een geldboete zijn, maar de wet voorziet in gevallen van recidiveren zelfs in gevangenisstraffen. Eventueel kan ook een minnelijke schikking worden getroffen.

De Privacycommissie stelt dat personen die op de gelekte lijst staan een klacht kunnen indienen bij de commissie, maar via die commissie geen schadevergoeding kunnen claimen. Dat zou eventueel via een rechtszaak kunnen. De commissie ontving al meer dan 1.700 klachten en vragen om informatie, en zal die gegroepeerd behandelen, klinkt het.

Wie wil weten of hij of zij in de gelekte lijst staat, kan aankloppen bij de klantendienst van de NMBS Europe (Bureau B-EU 214 S. 13/6, Hallepoortlaan 40, 1060 Brussel). Voeg hierbij een kopie van uw identiteitskaart (met het kaartnummer en de handtekening onleesbaar gemaakt). Of maak gebruik van het online contactformulier adviseert de commissie. De officieuze site van Frederic Jacobs is ondertussen gesloten, omdat ‘de Privacycommissie dit initiatief niet ondersteunt’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content