Problemen met Windows 10? Zo lost u ze op

© Windows 10

De ervaringen met Windows 10 zijn heel verschillend. Sommigen zijn enthousiast, maar er zijn ook problemen. Voor veel problemen is er gelukkig een oplossing, als u weet waar u moet zoeken.

Windows 10 is een beetje ‘werk in uitvoering’. De software heeft nog wat ruwe kantjes, en niet alle leveranciers van pc’s of onderdelen daarvan hebben hun huiswerk gedaan. Daardoor ontstaan er voor sommige upgraders wat problemen met Windows 10. De meest voorkomende zijn:

Problemen bij installatie

In principe werkt Windows 10 op een pc die Windows 7 or 8.1 aankan. Maar bij de upgrade treden er toch nog wel eens problemen aan het licht die de upgrade tot staan brengen. International Business Times heeft een aantal veel voorkomende foutboodschappen op een rijtje gezet, met een toelichting of – en zo ja wat – je eraan kunt doen.

Slecht werkende software

Niet alle vertrouwde toepassingen werken even goed onder Windows 10. Sommige werken helemaal niet. De eerste stap die u kunt ondernemen is bij de leverancier controleren of er een update is of op komst is. Soms wordt het probleem op de website van de leverancier – al of niet in een forum – besproken, en vind je daar een tijdelijke oplossing. U kunt ook proberen of het programma wél goed draait in de zogeheten compatibiliteitsmodus. Die kiest u door met de rechtermuisknop op de applicatie te klikken, en dan in het Eigenschappen-menu het tabje Compatibiliteit te kiezen.

Wifi-problemen

Sommige upgraders hebben problemen met hun wifi. Als dat bij installatie gebeurt, lost het probleem zich in de regel vanzelf op. Wie daarna te kampen krijgt met een onstabiele wifi-verbinding, kan proberen of een herstart helpt. Ook het uitschakelen van Wi-Fi Sense kan helpen.

Problemen met de printer

Sommigen zijn na de update hun printer kwijt, of merken dat de printer niet meer goed werkt. U kunt Windows 10 zelf laten controleren of de printer goed werkt, door in het menu Apparaten en printers met de rechtermuisknop op de printer te klikken. Werkt dat niet of staat de printer er niet bij, dan kunt u proberen of Windows 10 de printer zelf (opnieuw) wil toevoegen, onder het menu Instellingen – apparaten – Printers & scanners, en dan de optie Voeg printers & scanners toe. Als dat niet werkt, moet u de printer handmatig installeren door de betreffende driver te doenloaden op de website van de leverancier en vervolgens het bestand tot uitvoer te brengen.

Snel leeglopende accu

Het lijkt geen inherent probleem van Windows 10. Als u hiermee te kampen krijgt, kan het lonen om even bij de leverancier te kijken of er een nieuwe driver of dito firmware is die geoptimaliseerd is voor Windows 10. Microsoft stuurt overigens nu nog regelmatig updates toe, wat een negatief effect kunnen hebben op de gebruiksduur per acculading, meldt Gizmodo op basis van tests. De updatefrequentie zal in de toekomst fors afnemen, en daarmee ook het accuprobleem.

Geen of niet goed werkend geluid

Een van de problemen die veel voorkomen, betreft de geluidskaart. Van Conexant Audio, VIA HD Audio en de Realtek audio driver is bekend dat ze na de upgrade geen geluid geven, of niet voor alle apps. De websiteBetaNews heeft een aantal tijdelijke maatregelen bijeen gesprokkeld. Als die niet werken heeft International Business Times ook een tweetal tips om problemen op te lossen, ook wanneer het om andere dan de genoemde geluidskaarten en drivers gaat.

Ongewenste standaard toepassingen

Windows 10 kan de voorkeurstoepassingen wijzigen, waardoor uw favoriete toepassingen verdwenen lijken. Dat gebeurt in ieder geval met de browser, die standaard wordt ingesteld op Edge. U kunt dat wijzigen in het Instellingenmenu bij Standaard apps. Browsers als Chrome en Firefox zullen overigens vaak bij opstarten vragen of u ze als standaard browser wilt gebruiken.

Slecht werkende Touchpad

Bij problemen met de (accuratesse van) de Touchpad op uw laptop kan het lonen om de instellingen aan te passen. Als dat niet lukt, kunt u even bij de leverancier nagaan of er nieuwe drivers zijn. Ook het opnieuw installeren van de bestaande drivers wil wel eens helpen.

Slechte videokwaliteit

Sommigen Windows 10-gebruikers hebben problemen met de video. Dat ligt in de meeste gevallen aan de videodriver, en soms ook aan de speler. Check bij de leverancier of er al een update is.

Als de problemen aanhouden, wil een schone installatie ook wel eens helpen. In dat geval maakt u wel een terugkeer naar Windows 7 en 8.1 onmogelijk. U moet dan dus wel zeker weten dat u door wilt met Windows 10. Een optie is ook om te wachten totdat het probleem vanzelf verdwijnt. Bij de updates die Microsoft verspreidt, zitten ook regelmatig aangepaste versies van drives die voor problemen hebben gezorgd.

Houd wel in de gaten dat u na de upgrade slechts een maand de tijd hebt om terug te keren naar Windows 7 of 8.1. Als uw pc kuren blijft vertonen, is het wellicht beter om even terug te gaan, en dan bijvoorbeeld in oktober nog eens te proberen hoe Windows 10 dan bevalt.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content