Proefproject met smartphones moet bejaarden meer doen bewegen

Een onderzoeksproject in het woonzorgcentrum van Sint-Amands moet de gezondheid van bejaarden op peil houden middels een hartslagmeter en een smartphone.

In het woonzorgcentrum Gravenkasteel in Sint-Amands starten 40 bewoners deze week met de testfase van ‘Fit-4-Life 65+’, een onderzoeksproject van BioRICS (KU Leuven) en de Vlaamse onderzoeksorganisatie VITO dat de gezondheid van senioren op peil wil helpen houden.

In het kader van dit onderzoeksproject zullen de bejaarden drie maanden lang een hartslagmeter dragen. Die is verbonden aan een smartphone, die de hartslag en het bewegingspatroon aan de hand van een app registreert, en deze gegevens automatisch doorstuurt naar de onderzoekers. Zij analyseren de gegevens, en maken wekelijks een gedetailleerd overzicht van de fysieke toestand van de deelnemers, dat ze vervolgens doorspelen aan de kinesitherapeuten van het woonzorgcentrum.

Het testproject is bedoeld om bejaarden aan te zetten tot meer beweging.

De eindresultaten van het onderzoek worden in september verwacht en moeten leiden tot innovatieve oplossingen die de kosten in de verzorgingssector drukken en de zelfredzaamheid van senioren verhoogt. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content