Proefproject vormt eerste aanzet tot gebruik van Augmented Reality in de Vlaamse industrie

© Imec

ARIA, een onderzoeksproject van Imec, stelt een prototype voor van een AR-interface, die technici helpt bij het controleren van machines. Daarbij projecteert een Microsoft Hololens een virtueel laagje bovenop de reële situatie op de fabrieksvloer.

Wanneer geschoold technisch personeel vertrekt, hebben fabrieken vaak te kampen met het verlies van specifieke expertise om machines te onderhouden. Die kennis kan wel doorgegeven worden met AR-technologie: tablets of slimme brillen die nieuwe medewerkers ondersteunen om zelfstandig stap voor stap de juiste technische handelingen uit te voeren.

Het project ARIA had de bedoeling om dergelijk technologie te implementeren in een concrete bedrijfssituatie. Daarvoor werd een Microsoft Hololens gebruikt en werd speciale software ontwikkeld om bijvoorbeeld een machine te lokaliseren vanuit ieder gezichtspunt. Het algoritme herkent de kritische onderdelen en werktools vanuit verschillende hoeken, duidt alle relevante onderdelen aan en geeft de handelingen aan die moeten worden uitgevoerd.

Proefproject vormt eerste aanzet tot gebruik van Augmented Reality in de Vlaamse industrie
© Imec

Voor het project werkt Imec samen met chemiebedrijf Evonik en met Viu More, een start-up die AR-oplossingen voor bedrijven aanbiedt. “Door multidisciplinaire teams van onderzoekers van Imec en uit de industrie samen te brengen, zijn we erin geslaagd om een concrete oplossing te ontwikkelen om industriële processen te verbeteren, om kosten te reduceren, tijd te besparen, en om de flexibiliteit op de werkvloer te verhogen”, zegt Steven Van Assche, manager van het imec.icon-programma waarbinnen dit onderzoeksproject loopt.

Het uiteindelijke doel van ARIA is om de competitiviteit van de Vlaamse industrie te herstellen door allerlei communicatie-, support- en opleidingsinitiatieven te optimaliseren via AR.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content