Programmeerfouten oorzaak problemen Fyra

Volgens een Nederlands vakblad valt de Fyra stil omwille van bugs in de computersoftware van de hogesnelheidstrein. Herprogrammeren zal veel tijd en geld kosten.

Gsm- en softwareproblemen zouden aan de basis liggen van het herhaaldelijk stilvallen van de Fyra, de nieuwe hogesnelheidstrein tussen Brussel en Amsterdam. Dat schrijft het Nederlandse vakblad De Ingenieur.


De GSM-R (Rail)-modem die een permanente verbinding met het Europese treinbeveiligingssysteem ERTMS verzorgt, hapert regelmatig aan de grensovergang tussen België en Nederland. Als er 30 seconden lang geen verbinding kan worden gemaakt, valt de trein automatisch stil. De Ingenieur meent op basis van contact met ingewijden te weten dat er een programmeerfout zit in de software van de boordcomputer van de Fyra. Daardoor duurt het te lang voor de trein overschakelt van het Belgische naar het Nederlandse GSM-R net of omgekeerd.


Een andere bug zorgt ervoor dat de status van de rijrichting van de Fyra plots kan veranderen. De computer remt dan uit voorzorg.


Volgens De Ingenieur zal het veel geld en tijd kosten om de programmeerfouten uit het beveiligingssysteem van de Fyra te halen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content