Prophets werft nieuwe medewerkster aan via blockchain

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Het Antwerpse marketing- en communicatiebureau Prophets heeft voor het eerst een arbeidsovereenkomst bezegeld via blockchain. “Eens je een concept hebt bedacht, is het niet zo moeilijk meer om het te vertalen naar een blockchain-app.”

Zeker in België staat blockchain nog in de kinderschoenen. De banken kijken er naar en de techies lijken het er over eens dat de technologie de bestaande manieren voor registratie en authenticatie zal omgooien, maar veel concrete initiatieven zijn er nog niet. En uiteraard blijft ook de wetgeving achter.

Bij het Antwerpse marketing- en communicatiebureau Prophets hebben ze echter geen zin om lang te palaveren over de moeilijkheden en de restricties, en komen ze nu met een leuke primeur.

“We hebben voor het eerst een arbeidsovereenkomst afgesloten via blockchain, en wel met onze nieuwe UX-medewerkster Christine Lamot”, knikt strateeg Bram Cappaert van Prophets. “Dat garandeert niet alleen een veilige authenticatie, je spaart er ook weer wat papierwerk mee uit.”

Je moet dit initiatief zien als een signaal aan de overheid om na te denken over het juridische kader van een procedure zoals een arbeidsovereenkomst.

“Je moet dit initiatief zien als een signaal aan de overheid om na te denken over het juridische kader van een procedure zoals een arbeidsovereenkomst. Want straks kunnen we heel wat werk vereenvoudigen en die persoonlijk transacties (geldelijke en andere) via de chain laten lopen.”

Cappaert beseft dat het niet de rol is van een marketingbureau om met het volgende blockchain-protocol uit te pakken, “maar in de applicatie-laag er boven kunnen we wél een rol spelen”, klinkt het.

“Daarbij kijken we vooral naar b2b-toepassingen, want het gaat nog wel even duren eer blockchain doorbreekt in b2c. Maar de technologie gebruiken om, bijvoorbeeld, het contractuele stuk van een betaling van lidgeld in orde te brengen, of om transacties zoals het reserveren en ontsluiten van zaaltjes of hotelkamers te verzorgen, is perfect mogelijk.”

“Eens je een concept hebt bedacht, is het niet zo moeilijk meer om het te vertalen naar een blockchain-app”, knikt creative technologist bij Prophets Lucas Caesens. “Er is al onnoemelijk veel software beschikbaar die je daarbij kan helpen.”

Als de blockchain-technologie op punt staat en de wetgeving is gevolgd, dan zullen heel wat jobs een andere invulling krijgen.

Voorbarig

Enerzijds mag het opstellen van smart contracts dan best doenbaar zijn, anderzijds zijn er toch nog verschillende factoren die maken dat het voorbarig is om te zeggen dat blockchain morgen al voor die revolutie gaat zorgen.

“Je kan nog geen grote bancaire transacties verwerken omdat de blockchain-technologie zo traag is”, legt Caesens uit. “In de meeste tests gaat het over 4 tot 7 transacties per seconde. Daar kom je niet ver mee als bank hé ?”

“Ook op energievlak is blockchain nog inefficiënt. Telkens gaan nakijken in lijsten of alle transacties legitiem zijn, daar is zoveel computerkracht voor nodig op zoveel verschillende devices, dat je enorm veel gaat verbruiken.”

“En tot slot is er nog de regulering. Als de technologie op punt staat en de wetgeving is gevolgd, dan zullen heel wat jobs een andere invulling krijgen, denk maar aan een notaris. Maar nogmaals : zo ver is het nog niet.”

Dit artikel verscheen eerst in Data News 05/2016 van 17 juni.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content