Protest tegen internetbeperkingen

Aan de Brusselse Beurs hebben het voorbije weekend een tweehonderdtal mensen een manifestatie gehouden om te protesteren tegen de verschillende wetgevingen in Europa en daarbuiten die het vrij internetverkeer zouden beperken.

Aan de Brusselse Beurs hebben het voorbije weekend een tweehonderdtal mensen een manifestatie gehouden om te protesteren tegen de verschillende wetgevingen in Europa en daarbuiten die het vrij internetverkeer zouden beperken. Ook de sluiting van de internetsite Megaupload, waar internetgebruikers bestanden konden uitwisselen, is hen een doorn in het oog.

“Het gaat ons niet zozeer om die ene site zelf”, zegt een jonge betoger. “We zijn er ons perfect van bewust dat er met dergelijke sites problemen zijn, en dat er illegaal bestanden gedownload worden. We verdedigen dat illegaal downloaden niet maar volgens ons zijn er andere manieren om dat aan te pakken dan de ACTA, PIPA en SOPA-wetten die nu voorbereid worden. Bestanden delen is niet hetzelfde als stelen. Bovendien zijn de wetten op de auteursrechten decennia oud is en niet meer aangepast aan de nieuwe technologieën.”

Internet is voor de manifestanten een plaats waar vrijheid heerst en dat moet zo blijven. “Dat betekent niet dat iedereen op het net om het even wat kan doen, maar er is ook geen reden om het internetverkeer en -gebruik van alle burgers zo streng te bewaken.”

De betogers, van wie een aantal Guy Fawkes- of ‘V for Vendetta’-maskers dragen, wijzen er ook op dat de ACTA-wetgeving (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) niet alleen voor films en muziek geldt maar bijvoorbeeld ook voor geneesmiddelen. Door de wetgeving zou het veel moeilijker worden om generische geneesmiddelen op de markt te brengen, wat voor Derde Wereld-landen catastrofaal zou zijn.

Slovakije Ook uit protest tegen ACTA heeft het hackerscollectief Anonymous in Slovakije dan weer de website van de Slovaakse regering aangevallen. Voorbije week namen de hackers al verschillende websites van Europese overheden onder vuur. Het gaat om die van de Poolse en Tsjechische regering, de Litouwse centrale bank en het Europees parlement.

Van de 27 landen van de Europese Unie zijn er 22 betrokken bij Acta. Het doel van het handelsakkoord is om namaak van geneesmiddelen, namaakgoederen, maar ook van illegaal downloaden tegen te gaan. Het akkoord werd onderhandeld door de EU, de Verenigde Staten, Japan, Canada, Nieuw-Zeeland, Australië, Singapore, Zuid-Korea, Marokko en Zwitserland.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content