Protesten uitgebroken in ’s werelds grootste iPhone-fabriek in China

© Twitter/NG

Bij de grootste iPhone-fabriek ter wereld, in Zhengzhou in de Chinese provincie Henan, zijn woensdag protesten uitgebroken. Dat blijkt uit video’s en foto’s die op de sociale netwerken Weibo en Twitter verspreid worden. De fabriek is eigendom van de Taiwanese onderaannemer Foxconn.

Een livevideo toont tientallen arbeiders die ’s nachts voor rijen politieagenten en een politievoertuig ‘Verdedig onze rechten!’ roepen. Andere beelden tonen een menigte arbeiders die bij daglicht door de straten marcheert, sommigen worden geconfronteerd met de anti-oproerpolitie. De hashtag #FoxconnRiot werd woensdagmiddag (lokale tijd) gecensureerd. Enkele berichten over de protesten bleven echter online.

Belangrijkste Apple-leverancier

Foxconn Technology Group assembleert op grote schaal elektronische producten voor verschillende internationale merken. Het is de grootste werkgever in de privésector in China, met meer dan een miljoen werknemers in het hele land in ongeveer dertig fabrieken en onderzoeksinstituten. Het Taiwanese bedrijf is de belangrijkste leverancier van Apple.

Foxconn werd de afgelopen maanden geconfronteerd met een toenemend aantal covid-19-gevallen in zijn enorme vestiging in Zhengzhou. In het complex werken meer dan 200.000 werknemers, die meestal in de omgeving zijn gehuisvest. Het bedrijf had besloten de site te sluiten, met de werknemers nog binnen. Honderden arbeiders probeerden te voet te vluchten.

Onbetaalde lonen

Op video’s die een anonieme getuige bezorgde aan Bloomberg, is te zien hoe werknemers uit de slaapzalen van de fabriek stromen en zich duwend en trekkend een weg banen langs bewakers. Het protest begon ’s nachts over onbetaalde lonen en de angst voor de verspreiding van coronabesmettingen, vertelt de getuige aan Bloomberg. Verschillende werknemers raakten gewond en anti-oproerpolitie kwam woensdag ter plaatse om de orde te herstellen, zegt die bron nog.

Partner Content