Proton zakt verder weg

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Atos Worldline zag een stijging van het aantal elektronische betaaltransacties in 2010. Maar Proton sterft stilaan uit.

Atos Worldline zag een stijging van het aantal elektronische betaaltransacties in 2010. Maar Proton sterft stilaan uit.

“Het doel is dan ook om op onbepaalde termijn een alternatief te vinden voor Proton in de ‘low value payments’. Maar mijns inziens zal Proton verdwijnen”, zei Dirk De Cock, ceo van Atos Worldline België, vorig jaar al aan Data News. Dit jaar zakte het Proton-gebruik verder, met 14 procent. Het gemiddelde bedrag per transactie blijft wel stabiel op 4,4 euro. Over het uiteindelijke lot van Proton zullen de banken beslissen, vertelt ons Atos Worldline-woordvoerder Jean-Michel Dasnoy. “Maar daar blijft het bijzonder stil.”

In totaal verwerkte Atos Worldline het voorbije jaar in België ruim 1,29 miljard elektronische betaaltransacties. Dat is een stijging van 5,3 procent. Het overgrote deel daarvan wordt uitgevoerd met Bancontact/Mister Cash: in 2010 werden 960 miljoen aankopen op die manier betaald. Dat zijn 7,1 procent meer betaaltransacties dan in 2009.

Het gebruik van Visa en MasterCard is met 8,3 procent gestegen tot 139,5 miljoen transacties. In het crisisjaar 2009 viel die stijging nog terug tot 5,1 procent maar met het huidige stijgingspercentage zitten de kredietkaarten weer ongeveer op de koers van 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content