Prototype van Starship SpaceX explodeert bij landing na test

Elon Musk.

Een onbemand prototype van de Starship-raket van ruimtevaartbedrijf SpaceX is bij de landing geëxplodeerd. Dat gebeurde enkele minuten na een ogenschijnlijk onbeduidende testlancering bij Boca Chica in de Amerikaanse staat Texas.

De raket was een zestien verdiepingen hoog prototype dat door Elon Musks bedrijf is ontwikkeld om mensen en honderd ton vracht te vervoeren in toekomstige missies naar Mars en naar de maan. De onbemande raket explodeerde toen het een landingsplatform raakte na een gecontroleerde daling. De bedoeling van de testvlucht was om een hoogte van zo’n 12,3 kilometer te bereiken, voor het eerst aangedreven door drie van de nieuwe door SpaceX ontwikkelde Raptor-motoren.

Harde landing door te lage druk

Musk schreef direct na het incident op Twitter dat de druk in de tank van de brandstofkop van de raket laag was tijdens de daling en dat de raket daarom een harde landing maakte. De topman voegde eraan toe dat SpaceX wel alle data bij de test had verzameld die het nodig heeft.

In een video is te zien hoe de raket wordt gelanceerd en enkele minuten daarna met een enorme vuurbal explodeert bij de landing.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content