Proudfield en Kiala in Red Herring 100

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Twee Belgische bedrijven dit jaar in de Red Herring 100, de gerenommeerde lijst met de 100 meest belovende technologiestart-ups van Europa.

Twee Belgische bedrijven dit jaar in de Red Herring 100, de gerenommeerde lijst met de 100 meest belovende technologiestart-ups van Europa.

Red Herring stelt de jaarlijkse top 100 van meeste belovende technologiestart-ups op op basis van een rist kwalitatieve en kwantitatieve criteria, waaronder de financiële prestaties, technologische innovatie, kwaliteit van het management, uitvoering van de strategie en integratie in hun respectievelijke sectoren.

Uit ons land zitten er dit jaar twee bedrijven in de lijst: Proudfield en Kiala. Proudfield is een bedrijfje dat begin vorig jaar is opgericht door onder meer Patrik Vandewalle (ex-Econocom). Het bedrijf ontwikkelt businessapplicaties voor sociale netwerken en social media games. Zo lanceerde het bedrijf onder meer een e-shop op Facebook (cash4mobile) waarlangs bedrijven hun oude gsm konden verpatsen. Nadien kwam het spel ‘Myclub’ uit, waarmee spelers een nachtclub moeten bouwen en beheren. Spelers kunnen extra virtuele attributen aankopen met echt geld en dat is waar de inkomsten moeten vandaan komen. Vandewalle was eind 2010 in elk geval erg ambitieus: “Tegen 2013 willen we wereldwijd 10 à 25 miljoen actieve maandelijkse gebruikers voor onze social media games hebben.”

Kiala is wat minder ’tech’ en wat minder ‘start-up’, maar dat maakt de aanwezigheid in deze lijst er niet minder sterk op. Het Brusselse bedrijf, dat al sinds 2001 bestaat, heeft een netwerk uitgebouwd van afhaalpunten voor pakjes, die bijvoorbeeld via e-commerce worden besteld. Vandaag is Kiala actief in 5 Europese landen en telt het netwerk 7000 Kiala-punten die zo’n 136.000 pakjes per dag afhandelen. Het bedrijf heeft een hele lijst grote referenties als H&M, Nespresso, Neckermann, SFR of Yves Rocher. Eén van de sterke mannen van Kiala is Denis Payre, die ooit Business Objects (nu SAP) mee oprichtte.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content