Proximus belooft weg te blijven van fiscale constructies om belastingen te ontwijken

© Belga

Proximus verzekert dat het geen fiscale constructies gebruikt om belastingen te ontwijken, maar het bedrijf is wel van plan bepaalde fiscale instrumenten – zoals de notionele intrestaftrek – te blijven gebruiken. Dat heeft chief corporate affairs officer Dirk Lybaert dinsdag in de Kamer geantwoord op vragen over het opduiken van het overheidsbedrijf in Luxleaks.

Er kwamen eind vorig jaar heel wat vragen over de belastingakkoorden van Belgacom met de Luxemburgse fiscus, die aan het licht kwamen via Luxleaks. Het overheidsbedrijf hield ook dinsdag vol dat er niets ongeoorloofds gebeurde. Het ging volgens Lybaert slechts om de goedkeuring van interne leningen van het in Luxemburg gevestigde Belgacom Invest, waarbij het fiscale resultaat ook via de notionele intrestaftrek bereikt had kunnen worden.

Proximus beseft volgens het directielid ten volle het verschil tussen louter wettelijk en ethisch handelen, niet in het minst gezien zijn rol als overheidsbedrijf. “Constructies om belastingen te ontwijken zullen we niet doen”, onderstreepte Lybaert dan ook. “Maar we zullen wel bepaalde fiscale instrumenten blijven gebruiken, zoals de aftrek voor onderzoek en ontwikkeling of de notionele intrestaftrek.”

Specifiek over de opgedoken rulings uit 2004 liet Lybaert nog verstaan dat de Belgische fiscus daar destijds over in kennis is gebracht. De raad van bestuur en de regeringscommissaris waren op de hoogte van de oprichting van Belgacom Invest in Luxemburg, maar de rulings vormden beslissingen op managementniveau, aldus nog de chief corporate affairs officer.

(Belga/MI)

Partner Content