Proximus en andere telecomreuzen vragen Donald Tusk om minder regulering

© reuters

In een open brief aan EU-president Donald Tusk vragen enkele Europese telecomspelers, waaronder Proximus, om betere spelregels.

De ceo’s van de betrokken telecombedrijven wijzen op de nood aan nieuwe regulering. Of beter gezegd: aangepaste spelregels waardoor investen in de telecomsector aantrekkelijker en makkelijker wordt.

De open brief gaat uit van ETNO, de European Telecommunications Network Operators association en wordt onder meer ondertekend door Dominique Leroy van Proximus, Eelco Blok van KPN, Stéphane Richard van Orange en de ceo’s van Telenor, Teliasonera, Telekom Austria Group, Telefonica, Swisscom, Portugal Telecom, Telecom Italia en Deutsche Telekom.

Ze wijzen er op dat de digitalisering van de traditionele industrie mogelijkheden biedt, maar dat er moet hervormd worden om meer investeringen in de digitale infrastructuur mogelijk te maken. “Vergeleken met de rest van de wereld heeft de EU heeft de lastigste regulering”, klinkt het in de brief.

De telecomspelers zeggen tegelijk dat ze blij zijn met de digital single market strategy van Europa, maar ze stellen tegelijk een aantal zaken voor die de telecomsector aantrekkelijk moeten maken. Zo mag de regulering voor de eengemaakte Europese markt de innovatie en investering niet schaden en moet er werk gemaakt worden van snelle hervormingen rond toegang, spectrum management en ongelijkheden tussen klassieke internetprovders en internetspelers.

Verder moet minder regulering zorgen voor betere investeringen en moet de huidige regelgeving worden herbekeken zodat deze futureproof zijn.

De oproep komt niet onverwacht. Enkele maanden geleden deden de ceo’s van Base, Mobistar, Telenet en Proximus een gelijkaardige oproep naar de Belgische regering. Ook daar kwam de vraag van sector om stabiele redelijke regulering om investeringen mogelijk te maken. Op Europees vlak wordt er dan weer geschoten op roaming, dat Europa graag wil afschaffen, maar waar de telecomoperatoren zich fel tegen verzetten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content