Proximus en Delta Fiber sluiten akkoord voor uitrol glasvezelnetwerk in Vlaanderen

.

Telecomoperator Proximus en Delta Fiber hebben een definitieve partnerovereenkomst ondertekend waarin de voorwaarden werden vastgelegd om samen een fibernetwerk in Vlaanderen te bouwen. Doel van de samenwerking is om minstens 1,5 miljoen woningen en bedrijven op glasvezel aan te sluiten.

Eind juli kondigden Proximus en EQT Infrastructure, via dochteronderneming Delta Fiber, de ondertekening aan van een memorandum of understanding. Daarmee formaliseerden ze hun intentie om onderhandelingen aan te knopen over de gezamenlijke uitrol van een fibernetwerk in steden en woonkernen over heel Vlaanderen. Die onderhandelingen zijn nu uitgemond in een overeenkomst. Het dossier wordt eerdaags ter goedkeuring aan de bevoegde instanties voorgelegd.

Open en toegankelijk voor iedereen

Er wordt een nieuwe joint venture opgericht tussen EQT Infrastructure en Proximus met het oog op het ontwerp, de bouw en het onderhoud van het netwerk, dat open en toegankelijk zal zijn voor iedereen. Proximus zal bij aanvang voor 49,9 procent eigenaar zijn van de joint venture.

Minstens 1,5 miljoen Vlaamse woningen en bedrijven zullen binnen deze samenwerking in de loop van de komende jaren op fiber worden aangesloten. Tegen eind 2028 wil Proximus 4,2 miljoen woningen en bedrijven aansluiten, wat neerkomt op een bereik van zo’n 70 procent van het land.

Naast de uitrol in Vlaanderen wil Proximus minstens 500.000 woningen en bedrijven aansluiten op het glasvezelnetwerk in Wallonië en ook op autonome wijze het hele Brussel Hoofdstedelijk Gewest op fiber aansluiten. Meer details over deze plannen voor de komende jaren worden in december bekendgemaakt. In januari volgt er een meer gedetailleerde update van de fiberambities van Proximus.

Partner Content