Proximus gaat ‘big data’ delen met algemene directie Statistiek

© BELGA

Telecombedrijf Proximus gaat zijn mobiele telefoongegevens delen met de algemene directie (AD) Statistiek van de FOD Economie. Dat heeft de AD donderdag bekendgemaakt op een persconferentie.

De zogenaamde “big data” waarover Proximus beschikt zijn volgens de AD Statistiek een waardevolle bron voor statistieken over onder meer bevolking, mobiliteit en toerisme. De samenwerking tussen de AD en de telecomoperator, waar ook het Europese statistiekbureau Eurostat aan deelneemt, is een Europese primeur.

“Het gebruik van big data is een soort ‘derde revolutie’ inzake de inzameling van gegevens, nadat we die eerst via klassieke enquêtes en vanaf 2000 via administratieve gegevens verzamelden”, verklaarde Marc Debusschere, chef van het project ‘Big Data’ bij de AD Statistiek.

De AD benadrukte dat er maatregelen zullen worden genomen om de privacy van Proximus-klanten te garanderen. “We zullen absoluut alle Belgische en Europese regelgeving inzake privacy naleven”, klinkt het bij woordvoerder Stephan Moens.

Geen individuele klantgegevens

Ook Proximus zelf verzekert zijn klanten ervan dat er enkel meta-informatie zal worden gebruikt, en dus geen individuele gegevens van klanten. “Het vertrouwen van onze klanten staat op het spel en we willen daar absoluut geen risico’s in nemen”, benadrukte Jan Manssens, strategisch directeur bij Proximus.

De AD Statistiek onderstreept verder dat de samenwerking met Proximus niet exclusief is en dat ook andere operatoren zoals Orange en Base welkom zijn om in het project mee te stappen.

Kosten besparen

Het ‘Big Data’-project past volgens directeur bij de FOD Economie Jean-Marc Delporte in de “strategie van de overheid om zoveel mogelijk kosten te besparen” en zou volgens Delporte ook jobs moeten opleveren, “omdat er specialisten nodig zullen zijn om de data te verwerken”.

De AD Statistiek laat verder nog weten dat het niet uitsluit in de toekomst ook met gegevens uit elektronische betaling, intelligente energiemeters of verkeerscamera’s aan de slag te gaan.

(Belga/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content