Proximus start met 4,5G in eerste drie steden

* © *

Proximus is gestart met de lancering van sneller mobiel internet – 4,5G – in Antwerpen, Charleroi en Gent, zo maakte het telecombedrijf dinsdag bekend.

Die technologie laat een pieksnelheid toe van 450 megabit per seconde, wat driemaal sneller is dan mobiel internet van de vierde generatie (4G). Proximus is naar eigen zeggen de eerste in België die deze technologie lanceert.

De pieksnelheid kan wel enkel behaald worden met compatibele apparaten en – niet onbelangrijk – die zijn momenteel nog niet beschikbaar op de Belgische markt. Proximus onderhandelt daarom met Samsung om die apparaten toch snel te kunnen aanbieden.

Met 4,5G wil het telecombedrijf tegemoet komen aan de voortdurend stijgende vraag naar dataverkeer op mobiele apparaten. Verwacht wordt dat het dataverkeer de volgende drie jaar zal verachtvoudigen. De aankondiging rond 4,5G komt trouwens niet uit de lucht vallen. Eind november vorig jaar liet Proximus al in z’n kaarten kijken en kondigde het de lancering van 4,5G aan “in de loop van 2017”. Tegen 2020 à 2021 moet nagenoeg heel België voorzien zijn van 4,5G-dekking, klonk het toen al.

4,5G is overigens slechts een tussenfase, tot het internet van de vijfde generatie (5G) kan worden gelanceerd. Dat wordt echter niet voor 2020 verwacht, hoewel Proximus ook daar voorloper wil zijn.

Partner Content