Proximus wil volgend jaar vast en mobiel internet combineren

© Proximus

Goed nieuws voor wie in een afgelegen gebied met lage internetsnelheden woont. Proximus wil vanaf volgend jaar een box op de markt brengen die het mobiel en vast internet tot één verbinding combineert.

Het project in kwestie wordt al even getest in het Waalse Frasnes-Les-Anvaing bij enkele honderden klanten. “Het gaat om klanten die doorgaans 4-5 Mbps halen die we in de toekomst snelheden tot 30 Mbps kunnen aanbieden met de combinatie van een vaste lijn met het mobiel signaal”, zegt cto Geert Standaert van Proximus aan Data News.

De technologie is afkomstig van het Belgische Tessares, een spin-off van de UCL. Volgens Standaert zijn de klanten die het product konden uittesten bijzonder positief. “De pilots lopen heel succesvol en het is absoluut onze intentie om dat volgend jaar op de markt te brengen.”

Geert Standaert - CTO Proximus
Geert Standaert – CTO Proximus© .

De exacte prijszetting staat nog niet vast, maar het is wel de bedoeling dit als een vast internetproduct in de markt te zetten. Dat is een belangrijk onderscheid want voor een mobiel product betaal je vaak enkele tientallen euro’s voor 1-10 gigabyte, waar je voor een vaste internetverbinding veel meer volume krijgt.

Bij de huidige pilootopstellingen worden verschillende aanpakken getest. Zo zijn er testen met een antenne tegen de gevel die het 4G-signaal opvangt. Maar ook met een ontvanger binnenshuis. “We kijken momenteel vooral naar een ontvanger in de woning die je plaatst waar de ontvangst het best is. Die ontvanger koppel je aan de Bbox en de software op die Bbox combineert het signaal van je vast netwerk met het mobiele waardoor het als één stream binnenkomt.”

De voornaamste voorwaarde voor de oplossing is dat de bewuste woningen een degelijke mobiele verbinding hebben. Maar voor wie ver van een straatcabine woont, is het alvast een methode om zijn of haar internetsnelheid vijf tot tien keer sneller te maken.

Geen glasvezel en coax naast elkaar

In totaal woont 10-15 procent van de bevolking in een ruraal gebied met dus lagere internetsnelheden. De regulator, het BIPT, kijkt al een tijdje naar methodes om voor die woningen de internetsnelheid op te trekken.

Proximus zelf hoopt op een model waarbij kabel (Telenet/Voo) en fiber/DSL (Proximus) kunnen samenwerken. “Wij denken dat het zinvol is om een model uit te werken dat wie in die zones het meest performante netwerk heeft, dat openstelt voor andere spelers. Het heeft geen zin om daar coax en fiber naast elkaar te leggen,” aldus Standaert.

Tot 200 Mbps op koper

Ook voor wie niet in een landelijk gebied woont, maar nog geen glasvezel heeft, is er goed nieuws. Zo test proximus momenteel ook ultra vectoring of vectoring+. “Vandaag kunnen we 50% van de bevolking al 100 Mbps op koper geven. Maar met de pilots die we in de komende maanden opzetten (met ultra vectoring, nvdr) kunnen we klanten die op 300 meter van een optisch punt zitten naar 200 Mbps krijgen,” zegt Standaert.

Die snelheid zal uiteraard afnemen bij aansluitingen die verder van het optisch punt (de straatcabine) zitten. Maar als dergelijke pilots succesvol zijn, is het niet uitgesloten dat ook die klanten op termijn sneller kunnen internetten via een koperverbinding.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content