Proximus zet turbo op mobiele infrastructuur

© LTE Advanced
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Proximus komt met enkele nieuwigheden die het bereik en de capaciteit van zijn mobiele netwerk moeten verbeteren. De operator rolt 4G+ uit in 20 steden, gaat femtocellen verhuren om de dekking in gebouwen op te krikken en introduceert een systeem waarmee er snel en seamless geschakeld wordt tussen mobiel internet en wifi.

Het probleem is gekend: huizen en grotere gebouwen zijn kooien van Faraday, waardoor het gsm-bereik er vaak minimaal is. Om een mouw te kunnen passen aan dat probleem, gaat Proximus vanaf volgende maand femtocellen (‘Mobile Coverage Extenders’) van Cisco verhuren aan particulieren en aan bedrijfsklanten.

Een femtocel is een klein cellulair basisstation met een laag zendvermogen, dat ontworpen is om in woonhuis of een klein bedrijf geplaatst te worden. Het toestelletje wordt via breedbandinternet verbonden met het netwerk van de telefoonmaatschappij. Niet alleen de dekking vergroot dankzij zo’n femtocel, ook de snelheid van het datanetwerk krijgt een boost.

Er zijn twee mogelijkheden. Particulieren kunnen een femtocel huren voor 5 euro per maand. Het toestelletje garandeert een optimale mobiele ontvangst in een straal van 20 meter, en er zouden tot 4 personen gelijktijdig moeten kunnen bellen.

Voor bedrijfsklanten is er de ‘Mobile Coverage Extender Pro’, die 25 euro per maand kost, voorzien is voor gebouwen tot 1.000 m² en die tot 16 werknemers gelijktijdig kan laten telefoneren.

Ander voordeel van de technologie is dat smartphones minder ‘warm’ worden omdat ze minder moeite moeten doen om te zoeken naar een goed signaal, waardoor ook de batterijen in de toestellen gespaard blijven.

Voor Proximus is de technologie interessant omdat de verbinding tussen basisstation en mobiele netwerk over het vaste netwerk loopt, waardoor de operator zijn bereik en de capaciteit van zijn mobiele netwerk kan uitbreiden zonder dat hij zelf extra investeringen in zijn radionetwerk moet doen.

LTE Advanced

Op 30 oktober rolt Proximus ook LTE Advanced uit in 20 grote Belgische steden en aan de Belgische kust. Hoewel Base de eerste telco was die LTE Advanced (ook 4G+ geheten) uittestte in ons land, en Mobistar de snellere variant van 4G al in enkele steden heeft uitgerold, is Proximus de eerste operator die de standaard op relatief grote schaal gaat aanbieden.

Mobiele klanten die een recente topsmartphone hebben aangekocht die LTE Advanced ondersteunt (genre iPhone 6S, Samsung Galaxy S6 of LG G4), kunnen vanaf volgende week surfen aan snelheden tot 225 Mbps, en dit zonder extra kosten (al wordt de snelheid bij de goedkopere Proximus-abonnementen voor particulieren wel beperkt tot 50 Mbps).

Volgens product line manager Antoine Van Brussel ondersteunt momenteel ongeveer 4 procent van de mobiele toestellen op het Proximus-netwerk 4G+. “In de komende maanden gaan er wel steeds meer toestellen op de markt komen die LTE Advanced aankunnen”, oppert de man. “Het kan heel snel gaan nu.”

De steden die eerst aan de beurt komen zijn Brussel, Gent, Antwerpen, Leuven, Namen, Luik, Charleroi, Hasselt, Brugge, Kortrijk, Aalst, Sint-Niklaas, Mechelen, Waver, Waterloo, Halle, Genk, Louvain-La-Neuve, La Louvière en Bergen. De operator belooft wel dat, tegen het einde van het jaar, de 4G+ dekking die van de gewone 4G-dekking moet benaderen.

Smart Wifi

Met zijn derde nieuwigheid tot slot, volgt Proximus het voorbeeld van concurrent Telenet. Die biedt met Wi-Free al langer een systeem aan dat automatisch schakelt tussen verschillende van zijn wifi-hotspots. Nu komt ook Proximus met iets gelijkaardigs.

“Toch zijn er enkele duidelijke verschillen”, verduidelijkt chief consumer market officer Phillip Vandervoort van Proximus. “Zo loopt bij ons alles via de sim-kaart (gebaseerd op de EAP-SIM technologie), en die sim-kaart connecteert niet enkel automatisch en op een veilige manier met de 1,3 miljoen Belgische Proximus-hotspots, maar ook met 17 miljoen wifi-netwerken wereldwijd.”

“Met Smart Wifi is het ook niet meer nodig om in te loggen met paswoord, wat voor heel wat mensen een te grote drempel is. De authenticatie op ons netwerk en op onze wifi-hotspots gebeurt via één klik in de vernieuwde MyProximus-app. Je sim-kaart doet de rest. Eens ingelogd schakel je seamless en zonder interrupties van wifi naar 3G/4G en omgekeerd. Dat doen onze concurrenten ons nog niet na op deze manier.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content