‘Qualcomm riskeert Europees antitrustonderzoek’

Er is een aanzienlijke kans dat chipfabrikant Qualcomm een Europees onderzoek over zich heen krijgt om na te gaan of het bedrijf zijn monopoliepositie misbruikt.

Er is een aanzienlijke kans dat chipfabrikant Qualcomm een Europees onderzoek over zich heen krijgt om na te gaan of het bedrijf zijn monopoliepositie misbruikt.

Volgens Reuters, dat zich baseert op drie bronnen, hangt de mobiele chipmaker een onderzoek boven het hoofd na een klacht van een dochterbedrijf van Nvidia. Als zo’n onderzoek schuldig zou concluderen, dan kan dat leiden tot een boete ter waarde van tien procent van hun wereldwijde omzet, goed voor 2,5 miljard dollar of bijna twee miljard euro.

Het begint bij de klacht van het Britse Icera, dat in 2011 werd overgenomen door Nvidia. Zij stapten in juni 2010 naar de Europese Commissie om de concurrentiepositie van Qualcomm aan te klagen. Volgens bronnen van het persagentschap beschuldigt Icera zijn tegenstander ervan dat het met patentgerelateerde incentives en specifieke chippprijzen klanten ontmoedigt om met Icera zaken te doen.

De zaak ligt al meer dan een jaar stil, maar nu zouden Europese regulatoren opnieuw vaart maken in de kwestie, dit nadat het in juni een boete van 1,1 miljard oplegde aan Intel dat eveneens schuldig was aan misbruik van zijn dominante marktpositie. Officieel geven zowel de Europese Commissie als Qualcomm geen commentaar op de zaak.

Qualcomm ontsnapte in 2010 al eens van een gelijkaardige Europese zaak toen Ericsson en Texas Instruments hun bezwaren hadden ingetrokken. In 2009 werd het wel voor 204 miljoen euro beboet voor antitrustpraktijken rond modemchips.

Qualcommm was in 2013 en 2012 volgens IHS iSuppli de derde grootste chipmaker ter wereld na Intel en Samsung. Het bedrijf boekt zijn successen vooral bij smartphones en tablets. Nvidia, het moederbedrijf van Icera, staat volgens diezelfde ranking op de 17e plaats.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content