R.I.P. Good Times?

‘R.I.P. Good Times’. Dat was de eerste slide op de speciale bijeenkomst vorige week van Sequoia Capital, één van de kapitaalinvesteerders in Silicon Valley.

‘R.I.P. Good Times’. Dat was de eerste slide op de speciale bijeenkomst vorige week van Sequoia Capital, één van de kapitaalinvesteerders in Silicon Valley.

Er stond geen vraagteken, ook geen uitroepteken bij de populaire afkorting op grafzerken en kerkhoven alom. En het drieletterwoord staat niet voor ‘routing information protocol’, wat dacht u. Requiescat in pace, ofte ‘rust in vrede’, zo staat het er al meer dan 2000 jaar.

Wie niet meteen rust krijgt, is de chief information officer die zich over de budgetten van 2009 buigt, net op het moment dat de financiële crisis wild om zich heen zwaait en de beurzen in elkaar stuiken. Kon het op een nog vervelender tijdstip? Het is sowieso al een huzarenstuk om die budgetten rond te krijgen, laat staan ze te verdedigen. Steeds vaker gebeur dat tegenover een strenge chief financial officer wiens it-kennis meer dan eens beperkt is tot een Excel-bestand. Was het maar zo makkelijk als de federale regering waar een tekort op de begroting aannemelijk en aanvaardbaar is, waar de filialen mogen meebetalen…

Microsofttopman Steve Balmer had in september al gewaarschuwd dat ook it-bedrijven niet immuun zijn voor de crisis. Zij hebben hun lessen echter getrokken na de zondvloed van 2001 en staan inmiddels een stuk robuuster. IBM kondigt zelfs een kwartaal aan dat beter is dan verwacht en blijft ervan overtuigd dat het een goed jaar rond zal maken. Ook it- en netwerkintegratoren kunnen op opportuniteiten inspelen, en dat zijn zowel de integratie van fusies als de ‘ontvlechting’ van mislukte overnames. Toch zullen cio’s in 2009 ongewijfeld meer werk maken van ‘need to have’-technologie en diensten. ‘Nice to have’ wordt zo goed als zeker ‘need to wait’. Wat vooral voor innovatieve kleinere ondernemingen geen zegen is. Moeten we daarom al kruisen en grafzerken optrekken? Niet zo lang geleden werd er met aandrang gevraagd om opnieuw wierrook te gebruiken in de kerk. De geur zou een zekere bedwelming veroorzaken. Maar of we dat nu precies nodig hebben? Laat ons het hoofd koel houden. De ict-sector is al meer dan genoeg ‘high’ tech.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content