Raad van State vernietigt Interkabel-deal van Telenet uit 2008

De Raad van State heeft de Interkabel-deal uit 2008, waarmee Telenet via de kabel toegang kreeg tot zowat een derde van tv-kijkend Vlaanderen, vernietigd.

In de kabeloorlog tussen Belgacom en Telenet vernietigt de Raad van State de Interkabel-deal van Telenet uit 2008. Dat meldt de Raad van State op zijn website.

De Raad van State heeft “de beslissingen vernietigd waarbij vier intercommunale verenigingen medio 2008 hun televisieactiviteiten en televisieabonnees alsook bijkomende rechten op hun kabelnetwerken hebben overgedragen aan Telenet”, klinkt het.

“Mede op grond van het antwoord van het Hof van Justitie op een prejudiciële vraag, valt de Raad van State Belgacom bij dat deze transactie niet mocht gebeuren zonder marktbevraging en dat bijgevolg ten onrechte is geweigerd om over het aanbod van Belgacom in gesprek te gaan.”

Belgacom

De adviseur van de Raad van State had begin maart geadviseerd om de Interkabel-deal te vernietigen. Hij deed dat na een arrest van het Europees Hof van Justitie. Volgens het Europees Hof hadden de in Interkabel verenigde intercommunales in 2007 ook anderen moeten laten bieden op hun 800.000 tv-abonnees – en niet enkel Telenet. De Interkabel-overeenkomst heeft een “duidelijk grensoverschrijdend belang”, stelde het Europees Hof.

Interkabel en Telenet breidden in 2008 een eerdere deal (uit 1996) uit, waardoor Telenet het netwerk voortaan kon gebruiken voor een “triple play”-aanbod (internet, tv en telefonie). Concurrent Belgacom trok daarop naar de Raad van State omdat het van oordeel was dat de transparantieverplichting werd geschonden. Belgacom aasde ook op de rechten die Telenet toegekend kreeg, maar het werd wandelen gestuurd door Interkabel, dat verwees naar de eerdere deal met Telenet. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content