Racktivity haalt 1,2 miljoen euro op

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Racktivity, een van de start-ups van it-ondernemer Kristof De Spiegeleer, heeft 1,2 miljoen euro kapitaal opgehaald bij Big Bang Ventures.

Racktivity, een van de start-ups van it-ondernemer Kristof De Spiegeleer, heeft 1,2 miljoen euro kapitaal opgehaald bij Big Bang Ventures.

[Racktivity] is een van de jongste ideeën, ontsproten aan het ondernemersbrein van Kristof De Spiegeleer (bekend van onder meer Dedigate, Datacenter Technologies, Hostbasket, Q-Layer, …). “Met de fysische laag in datacenters – servers, switches, networks, … – gebeuren vandaag veel ongelukken”, legt De Spiegeleer uit. “Als door een afgebroken voeding een heel rack uitvalt, heb je downtime, pannes van disks, kortom: veel miserie. En toch is er in datacenters vandaag heel erg weinig controle over die laag. Vandaag wordt al te vaak de ‘painkiller approach’ gebruikt: ze geven je back-upoplossingen, maar dat betekent eigenlijk dat het probleem al is geschied. Precies die laag hebben we geautomatiseerd. We hebben een stuk hardware gebouwd dat dat beheert.”

Ook Racktivity is uitgewerkt binnen het Gentse [incubatiecentrum] van De Spiegeleer. De founders en het incubatiecentrum hebben de productontwikkeling gefinancierd. Nu het product af is gaan we het vc-geld gebruiken om het product te kunnen commercialiseren.” De Spiegeleer werkte overigens al eerder samen met Big Bang Ventures, onder meer in Q-Layer, Datacenter Technologies en Dedigate. Tegen het einde van het jaar zou Racktivity echt live moeten zijn

Een ander bedrijf in de startblokken is [B-Virtual]. B-Virtual is “een echt high-tech-bedrijf”, aldus De Spiegeleer. Het heeft, op basis van een algoritme uit de ruimtevaartsector, een nieuwe manier van opslag ontwikkeld. ‘Distributed storage’, opslag in de cloud, noemt hij het. Data wordt opgeslagen op basis van ‘check blocks’. De originele data kunnen altijd opnieuw worden samengesteld op basis van die blokken.

“Ik wilde een storage systeem dat niet meer stuk kon, waarvan je geen back-up moest nemen. Het begrip back-ups bestaat daarin gewoon niet meer. Zelfs het begrip datacopying bestaat niet meer. Als je een nieuwe server live moet brengen, moet je geen image meer van a naar b brengen. Je gaat enkel verder van het volume dat daar ergens ‘in the cloud’ leeft.”

B-Virtual is opgestart in samenwerking met de Indiase partner van De Spiegeleer, Zenith Infotech. Die participeert overigens ook in A-Server, een iets ouder geesteskind van De Spiegeleer. Bij B-Virtual zijn er vooralsnog geen plannen om geld op te halen.

Ter verduidelijking: Kristof De Spiegeleer treedt bij die start-ups enkel op als investeerder en boardmember. De oprichter van Racktivity is Wilbert Ingels. Bij B-Virtual zijn dat Wim De Wispelaere en Wouter Van Eetvelde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content