Ralph Baer, ‘vader van de videospelletjes’, is overleden

De Amerikaans-Duitse ingenieur Ralph Baer, ook wel "de vader van de videospelletjes" genoemd, is zaterdag in het Amerikaanse Manchester overleden op 92-jarige leeftijd. © BELGAIMAGE

De Amerikaans-Duitse ingenieur Ralph Baer, ook wel “de vader van de videospelletjes” genoemd, is zaterdag in het Amerikaanse Manchester overleden op 92-jarige leeftijd.

De Amerikaans-Duitse ingenieur Ralph Baer, ook wel “de vader van de videospelletjes” genoemd, is zaterdag in het Amerikaanse Manchester overleden op 92-jarige leeftijd. Dat meldt de Amerikaanse krant New York Times maandag. Baer ontwikkelde de eerste commerciële spelconsole.

Baer zag het levenslicht in Duitsland op 8 maart 1922. Met zijn familie emigreerde hij naar de Verenigde Staten voor de start van de Tweede Wereldoorlog, zo meldt de krant.

Baer ontwikkelde een apparaat dat in 1972 op de markt kwam als de Magnavox Odyssey, de eerste gameconsole voor thuis. Het toestel was ontsproten uit het prototype “Brown Box”, dat Baer in 1966 bedacht had. De Odyssey was enkele maanden eerder op de markt dan het befaamde arcadevideospel Pong van Atari, aldus de Amerikaanse krant.

Zijn werkgever Sanders Associates en Magnavox, licentiehouder van de Odyssey, zagen in Pong een schending van hun patent en daagden Atari voor de rechter. De ontwikkelaar schikte uiteindelijk voor 700.000 dollar en werd de tweede licentiehouder van Odyssey.

Eerste lichtgeweer

De ingenieur ontwikkelde verschillende aan spelletjes gerelateerde apparaten. Zo maakte Baer ook het eerste lichtgeweer, waarmee doelwitten op het tv-scherm geraakt konden worden.

Meer dan 150 patenten

Op het ogenblik van zijn overlijden had Baer meer dan 150 patenten op zijn naam, zo meldt The New York Times.

In 2006 kreeg hij van toenmalig Amerikaans president George W. Bush de National Medal of Technology. In 2010 werd hij opgenomen in de National Inventors Hall of Fame.

(belga/SD)

Partner Content