Rasmussen wil grotere rol voor Navo in cyberdefensie

© Reuters

Deze week vergaderen de ministers van defensie van de Navo-lidstaten over cybersecurity. in een opiniestuk in de Wall Street Journal geeft Secretaris-Generaal Rasmussenalvast de richting van het debat aan.

Deze week vergaderen de ministers van defensie van de Navo-lidstaten over cybersecurity. in een opiniestuk in de Wall Street Journal geeft Secretaris-Generaal Rasmussen alvast de richting van het debat aan.

Concreet stelt Anders Fogh Rasmussen voor dat zijn organisatie op regelmatige basis trainingen rond cyberdefensie geeft aan de lidstaten. “Zodat nationale experten dezelfde kennis en taal hangeren. Dat zou helpen om in geval van crisis beter informatie te delen en samen te werken.” Vorige week nog zei ook de VS dat het regels wil tegen cyberdreigingen.

Rasmussen verwijst naar enkele recente incidenten waarbij vals nieuws via een gehackte twitteraccount de beurs deed daveren. Maar het gaat ook grote cyberaanvallen waarmee je op relatief goedkope wijze infrastructuren kan aanvallen. Ook het netwerk van de Navo wordt regelmatig onder vuur genomen. Daarom is een performante cyberbeveiliging noodzakelijk volgens hem, zowel nationaal als internationaal.

“Door samen te werken kunnen we een veilige cybercommunity opbouwen, een die samenwerking tussen alle belanghebbenden aanmoedigt.” Daarbij wil hij verderbouwen op het Navo Cooperative Cyber Defense Center of Excellence in en Estse Tallinn. Ook het Rapid-response team, dat momenteel de eigen Navo-netwerken beschermt, kunnen op termijn beschikbaar worden gesteld voor landen die hulp vragen. “De Navo beschermde zijn leden in de tijd van de Berlin Wall. We moeten bereid zijn om ze te beschermen in de tijd van de firewall.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content