RealSense en robots stelen de show op IDF

Hotelrobot Savioke Relay komt de Intel-ceo een frisdrank brengen. © Intel
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Op dag 1 van het Intel Developer Forum is het al duidelijk: alle spotlights staan op de cameratechnologie RealSense. Ook robotica is alomtegenwoordig. Tekenend voor het nieuwe Intel?

In zijn openingskeynote op IDF gaf ceo Brian Krzanich verschillende voorbeelden van hoe de cameratechnologie RealSense uitmondt in concrete producten en diensten. De smartphone met RealSense bijvoorbeeld die voor 3D-scanning zorgt. Maar ook een slimme drankenautomaat (van N&W) – te bedienen met eenvoudige bewegingen die herkend worden via RealSense – passeerde de revue. Technologie die volgens de ceo ook in steriele omgevingen als ziekenhuizen interessant is: het elimineert een ‘vuil’ touchscreen.

Of nog indrukwekkender: een hotelrobot (Savioke Relay) waarbij Intel voor de intelligente ogen zorgt. Die robot verzorgt de room service in een hotel en rijdt autonoom naar de juiste kamer, en neemt zelf de lift. RealSense zorgt er voor dat de robot ondertussen niet fysiek crasht. “De robotindustrie staat voor een grote doorbraak en transformatie”, meent Krzanich die zijn deel van de markt wil inpalmen. RealSense zal daarom ROS ondersteunen: open source robotics foundation, oftewel de software in veel van zulke robots.

Eigen gaming-peripheral

Maar de ambities rond de cameratechnologie reiken nog verder. “We ondersteunen zowat alle platformen waaronder Android, Linux, Mac OS X, Windows 10 en Android”, aldus Krzanich die van RealSense een industriestandaard wil maken. Tot gaming toe. Twitch wordt bijvoorbeeld ook ondersteund. Zo komt Intel in het eerste kwartaal met een eigen gaming-accessoire uitgerust met RealSense, in samenwerking met Razer (Twitch). Dat moet het mogelijk maken om in een game je eigen videobeelden te verwerken. Je hoofdbewegingen worden via de camera getraceerd en verwerkt in het spel.

Een andere toepassing die aandacht kreeg, was de Memomi Memory Mirror: een slimme ‘fashion’ spiegel die jezelf twee maal spiegelt. Zo kun je jezelf bijvoorbeeld spiegelen in een trui in twee verschillende kleuren. U raadt het al: RealSense maakt het mogelijk.

Robots

Ook op de beursvloer zelf, gonst het van de bedrijvigheid rond RealSense, worden er demo’s gegeven en uitgepakt met mogelijke gebruiksscenario’s – waarbij opvalt dat de link met robotica nooit ver weg is. Intel liet zelf een leger spinnenrobots dansen op het podium. Ietwat overtrokken lijkt het wel alsof je moet gaan zoeken naar de snellere pc’s en compactere chips waar het de afgelopen jaren steeds om draaide bij Intel. “Het draait om jullie, de ontwikkelaars. We willen jullie tonen welke mogelijkheden er allemaal bestaan voor jullie om creatief na te denken over wat je precies wil ontwikkelen. De grote vraag die ik jullie stel is de volgende. Wat ga je ontwerpen? Wat ga je aan de wereld tonen?”, stelde de ceo de vraag in zijn keynote. IDF krijgt een ‘maker’-gevoel, waarbij de nadruk meer op uitvinden dan ontwikkelen ligt. Dat verklaart de grote hoeveelheid robotauto’s, gecomputeriseerd speelgoed, drones

Intel grijpt IDF dus aan om te tonen aan die ontwikkelaars dat ze verder moeten denken dan de traditionele pc, laptop of tablet. En ja, daar horen wel degelijk chips en supercompacte platformen bij, maar die zijn naar het achterplan geschoven. Of althans vandaag. Morgen, na de speeltijd, krijgen de ontwikkelaars allicht meer info over de tools.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content